Világgazdaság

Az EU megtámadja a Kereskedelmi Világszervezet döntését

Az Európai Unió közölte: szerdán fellebbezést nyújt be a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) döntése ellen, mely szerint az Airbus repülőgépeket gyártó EADS állami törvénytelen támogatásban részesült.

A Brüsszelben kiadott közlemény szerint, noha a döntés nagyrészt az EU mellett tör lándzsát és az amerikai igények nagy részét elveti, annak vannak olyan vonatkozásai, amelyek korrekcióra vagy tisztázásra szorulnak.

A washingtoni panasz hatására júniusban nyilvánosságra hozott 1 200 oldalas döntésében a WTO közölte, hogy az EU tagállamoknak le kell állítaniuk az Airbus utasszállító gépek fejlesztésére és exportjára szánt támogatások folyósítását.

Brüsszel jelezte, fellebbezésében megtámadja azt a megállapítást, mely szerint az A380-as Airbus részére nyújtott támogatás exportszubvenció és ezért törvénytelen. Vitatja a döntésnek azt a részét is, miszerint oksági összefüggés van az Airbusnak nyújtott támogatás és annak a Boeingre gyakorolt negatív hatása között. 

A WTO egy hat évvel ezelőtt, az Egyesült Államok által benyújtott panasz nyomán kezdett vizsgálatot az ügyben, de a döntést csak a közelmúltban hozták nyilvánosságra. A szervezet szerint az európai kormányok tisztességtelen módon finanszírozták az EADS-t kockázatmentes kölcsönök, valamint a kutatás és az infrastruktúra finanszírozása révén.

Az EADS és a Boeing, és ezzel az és Washington közötti vita a közelmúltban újra fellángolt, ugyanis az európai repülőgépgyártó azt állítja, hogy az amerikai fél úgy írt ki egy 35 milliárd dolláros, szállító repülőre vonatkozó pályázatot, hogy az a Boeingnek kedvezzen. Az Airbus gyártója és amerikai partnere, a Northrop Grumman idén márciusban bejelentette, hogy az állítólag tisztességtelen feltételek miatt visszavonja ajánlatát. Karel De Gucht, az EU kereskedelmi biztosa korábban úgy nyilatkozott, a vitatkozó felek helyzete csak akkor válik világossá, ha a WTO a Boeing ügyében is dönt.

Airbus támogatás WTO fellebbez EU törvénytelenSchiffer András Boeing EADS