Világgazdaság

Trichet kizárná a rosszul gazdálkodókat a döntéshozatalból

Az EKB elnöke időlegesen kizárná azon tagországokat a döntéshozási mechanizmusból, akik nem tartják be az államháztartási szabályokat. Az eurózóna nem került közel a katasztrófához - emelke ki Trichet.

A fiskális szavályozást megszegő tagállamokat időlegesen ki kell zárni az európai döntéshozatali folyamatból – mondta az Európai Központi Bank elmöke, Jean-Claude Trichet.

Az EKB elnöke azt javasolta, hogy az államháztartásra vonatozó szabályokat megszegő országokat zárják ki a döntéshozatalból, hogy a jövőben elkerüljük a görög-típusú finanszírozási kríziseket – írja a Financial Times.

Csak később- hetek múlva – derül ki, hogy Trichet javaslata megvalósulhat-e, amikor Herman Van Rompuy, az EU elnöke elmondja a jövőbeli várható szabályváltoztatásokat.

A görög adósságválság Európát krízisbe taszította, és feltette a kérdést, hogy az eurózóna hosszabb távon működhet illetve fennmaradhat-e. Trichet elutasította az elképzelést, hogy bármely eurózóna tagországot kidobjanak a monetáris unióból, de a szavazati jog időleges megvonását elképzelhetőnek tartja. – Azonban nem világos, hogy ez (a kizárás a döntéshozatali eljárásból) lehetséges-e az uniós szerződés megváltoztatása nélkül.

„Nem hiszem, hogy az euróövezet közel került volna a katasztrófához” – mondta az EKB elnöke a Financial Timesnak. „Én láttam belülről” – tette hozzá.

Richter Gedeon Nyrt. BÉT - Napi események makroadatok államháztartás Trichet A második Orbán-kormány szabályozás Nokia EU makromutatók eurózóna kizárás döntéshozatal adósságválság