Világgazdaság

Külföldi társaságoknál a legjobb dolgozni

A Hilti Hungária Kft., a Microsoft Magyarország Kft. és a Provident Pénzügyi Zrt. végeztek az első helyeken az Aon Hewitt idei legjobb munkahely felmérésében az egyes kategóriákban.

Az idén negyedik alkalommal végezte el a hr és tanácsadó cég a kutatást, amelyben több mint 34 ezer munkavállaló számolt be tapasztalatairól. A vállalatokat három kategóriába sorolták, külön értékelték a 250 fő alatti, a 250-1000 és az 1000 embernél többet foglalkoztató társaságokat. A termelés-gyártás iparág különdíját a Monsanto Hungária Kft. nyerte el.

A felmérés éllovasait a felsővezetés, a teljesítményközpontú kultúra, valamint a vonzó munkáltatói márka különbözteti meg leginkább az átlagos vállalatoktól. A díjazott cégeknél dolgozók több mint háromnegyede gondolja úgy, hogy a menedzsment a vállalat legértékesebb erőforrásaként bánik az alkalmazottakkal, míg az átlagos vállalatoknál ez az arány csupán 43 százalék.

A felmérés szerint tíz megkérdezett munkavállalóból csupán három érzi úgy, hogy munkahelyének elvesztése esetén könnyen találna állást, és még mindig minden negyedik kolléga kimondottan fél kimenni a munkaerőpiacra. Az átlagos magyar vállalatoknál a dolgozók nem elégedettek az előrelépési lehetőségekkel, kritikusak a javadalmazás teljesítményarányosságát illetően és sokan kifogásolták a mindennapos munkafolyamatokat, amelyek nem a hatékonyság irányába mutatnak.

Nyerges Zsolt