A tavalyi első tíz hónapban csökkent Magyarország élősertés-kivitele, a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest 12 százalékos volt, ez 26 ezer tonnányi exportkiesés – írta legfrissebb piaci jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). A legfőbb célpiac Románia, Ausztria és Hollandia volt. Az élősertés-behozatal ennél kisebb arányban, közel 3 százalékkal mérséklődött, a legnagyobb beszállító Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország. 

Növekedett viszont a nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége, mégpedig 9 százalékkal, 134 ezer tonnára, ami értékben közel 3 százalékos emelkedés. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. Az importált sertéshús mennyisége az egy évvel korábbinál 4 százalékkal több, 114 ezer tonna volt, míg az értéke 13 százalékkal csökkent. A behozott hús kétharmada Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott. 

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az AKI adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül – hasított, melegsúlyban számolva – kilogrammonként 458 forint volt 2021 decemberében, ami csaknem 5 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Ugyanebben az összehasonlításban a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 1 százalékkal csökkent. A KSH adatai szerint éves alapon a rövidkaraj fogyasztói ára 0,6, a sertéscombé pedig 3 százalékkal esett decemberben.

Mint ismert, a kormány döntése szerint február 1-jétől – további hat termékhez hasonlósan – a sertéscomb ára nem haladhatja meg az október 15-i szintet.

Az agrárkamara ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy a szabályozás védi a termelőket, akiknek a köztestület szerint nem kell árcsökkenéstől és importdömpingtől tartaniuk, csupán a kereskedőknek kell profitjuk egy kisebb hányadáról lemondaniuk. Horváth István, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke szintén arról beszélt, hogy nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árstop, mivel a három hónapra elrendelt hatósági ár nem jelent piaci tendenciát, és a sertésnek számos más része is van a combon kívül.