lelet

Római kori pénzérmek Baranyában

A JPM több mint egy tucat fémkeresős önkéntes lelőhely-felderítővel működik együtt folyamatosan. Ezúttal is egyikük akadt a kincsre.

Nyolcezer éves gyöngyre bukkantak

A legöregebb eddig ismert gyöngy 7000 éves volt. A lelet bizonyítja, hogy ebben az időszakban már viseltek gyöngyékszereket és kereskedtek is velük.

Őssajtot találtak egy egyiptomi sírban

A 3200 éves eledel tehén-, kecske- és juhtejből készülhetett, ám fertőzött volt: tudósok egy ma is ismert baktérium maradványait találták meg benne.

Őssajtot találtak egy egyiptomi sírban

Egy egyiptomi fáraódinasztia sírjában találták meg a világ legöregebb szilárd sajtját. A 3200 éves eledel tehén-, kecske- és juhtejből készülhetett, ám fertőzött volt: tudósok egy ma is ismert baktérium maradványait találták meg benne.

Hun kori aranyakat talált a túrázó

Az köztudott, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum legnagyobb adományozója Széchenyi Ferenc gróf volt. Az már kevéssé közismert, hogy őt egy pesti takácsmester követi, jó eséllyel pedig Ehmann Gábor is a lista előkelő helyére kerül azzal a páratlan hun kori kinccsel, amiről a régészek úgy vélik, hogy a korszak egyik legszebb és legteljesebb ilyen fajta Kárpát-medencei együttese.

"Haléltű", "békamandra" - Darwinnak még mindig igaza van

Charles Darwin éppen kétszáz éve született és miközben az evolúció atyjának születésnapját ünnepli a világ, egyes körök még mindig kétségbevonják a fajok fejlődésének törvényét. Egyik hivatkozási alapjuk a "hiányzó láncszem" elmélet, amelyet egy geológus több példával cáfol.
Világgazdaság Piactér