Közélet

Rendszerszerű korrupció: kemény bírálat a magyar közbeszerzésnek

A Transparency International magyarországi tagozata felemelte hangját a "hazai közbeszerzési rendszer visszásságai" miatt. Szerintük mind a szabályozás, mind a gyakorlat alapjaiban ássa alá a közbeszerzések tisztasága iránti bizalmat - áll szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben.

Ezzel a szervezet a Magyar Posta Zrt. kerékpár-beszerzésével, a Miniszterelnöki Hivatal által megrendelt tanulmányokkal, valamint a kórházi széfek esedékes beszerzésével kapcsolatban megjelent hírekre reagált.

A Freedom House-ra hivatkozva elmondják, hogy a hazai közbeszerzéseknek csak 10%-a zajlik teljesen szabályszerűen. A klasszikus (kenőpénzes) korrupció mellett kölcsönös szívességek hálózata, szakszerűtlenség, túlszabályozás, egyéni részrehajlás, valamint nem megfelelő stratégiai tervezést feltételeznek.

Szerintük a rendszerszerű korrupció 20-25%-kal drágítja meg a beszerzéseket, és gyakran rossz minőségű, szükségtelen termékek és szolgáltatások beszerzését eredményezi.

A Transparency International Magyarország javasolja, hogy egyszerűsítsék a közbeszerzési törvényt; iktassák ki a törvényből a jelenleg benne lévő ésszerűtlen formai és anyagi követelményeket, amelyek gyakran ahhoz vezetnek, hogy a szerződő hatóság ésszerű és tisztességes indokok nélkül kizárja az ajánlattevőket a versenyből.

Azt szeretnék, hogy lehessen a közbeszerzési eljárást sikertelennek nyilvánítani, ha az ajánlatkérő felettes hatósága visszavonja a pénzügyi támogatást. A jelenlegi helyzet ugyanis széleskörű visszaélési lehetőséget teremt a hatalom számára.

Továbbá szeretnék, hogy a jogorvoslati fórumok számát csökkentsék, és nagyobb anyagi támogatást adjanak nekik a vitás kérdések gyorsabb rendezése érdekében.

2006-ban közbeszerzések útján 1700 milliárd forintot szerződtek központi közigazgatási intézmények és önkormányzatok mintegy 5000 eljárás keretében.

A Transparency International (TI) nemzetközi nem-kormányzati szervezet, melynek célja a korrupcióelleni küzdelem, a tiszta és elszámoltatható viszonyok megteremtése a közpénzek felhasználásában. A TI nem folytat egyedi korrupciós esetekkel kapcsolatos nyomozásokat. A magyarországi tagozat 2006 októbere óta működik alapítványi formában.

Kapcsolódó cikkek