Két év börtönbüntetésre ítélte az amerikai bíróság azt a korábbi Netflix-alkalmazottat, aki bennfentes kereskedésre használta fel a médiaóriás belső bizalmas információit – írja a Daily Mail című brit napilap

A 49 éves Szung Mo Csun alig több, mint fél éven keresztül volt a Netflix szoftverfejlesztője még 2016 és 2017 között, de így is elég sok olyan adathoz jutott hozzá – az előfizetők számától a várható profitig –, amelyek befolyásolták a cég részvényeinek értékét. 

Ezeket az adatokat negyedévente maga a vállalat is ismerteti, de ha valaki előre tudja a pontos számokat és különösen akkor, ha azok meglepetést tartalmaznak, könnyen spekulálhat az árfolyam csökkenésére vagy növekedésre. 

Egy barátjával és később más ismerőseikkel együtt erre ráállva kezdtek kereskedni a Netflix papírjaival, az évek alatt több mint 3 millió dollárt kaszáltak az előfizetők adatain. A másik férfi 14 hónap börtönt kapott.

Fotó: Shutterstock

Az eset már csak azért is felháborító, mert a bíró indoklása szerint Csun kifejezetten jó anyagi körülmények között élt, így a pénzszerzési vágyát semmi más nem indokolta, csakis a kapzsiság. A bennfentes kereskedésben még további ismerőseik és rokonaik, illetve más Netflix-alkalmazottak is részt vettek, szintén dollárszázezreket kaszálva, így az ügyben még várhatók további ítéletek.

A két főszereplő ellen az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet is vizsgálatot indított, ezek végül megegyezéssel záródtak, de a hírek szerint mindkét férfi komoly eltiltásra számíthat.