A nagyvállalatok jobban ügyelnek a fenntarthatóságra, mint a kisebbek, de a tevékenység alapján is látszanak különbségek a környezettudatosságban – közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

Recycle rubbish waste management people, Woman separate plastic bottle to container recycle bin. Waste separation rubbish to garbage bin, environment care pollution trash recycling management concept.
Fotó: Shutterstock

Szelektív hulladékgyűjtés, energiatakarékos izzók

A kutatóintézet felmérése szerint a cégek túlnyomó része törekszik a környezetterhelés csökkentésére, 56 százalékuk gyakran, 32 százalékuk esetenként tesz valamit, például szelektíven gyűjti a hulladékot vagy energiatakarékos égőkkel világít.

 Főleg a 150 és 250 fő közötti cégek aktívak ebben a tekintetben, tevékenység alapján vizsgálva pedig a kereskedelmi és az üzleti szolgáltatók. 

Összességében ugyanakkor az ipari cégek a leginkább környezettudatosak, csupán 4 százalékuk nem tesz semmit a környezetért – állapították meg a kutatók. 

Vállalatméret szerinti bontásban hasonló az EMAS vagy ISO 14001 (környezetközpontú irányítási rendszer) tanúsítvánnyal rendelkezők megoszlása is, hiszen ebben ugyancsak a nagyobb cégek járnak az élen 70 százalék fölötti aránnyal, miközben az átlag 25 százalék. 

A 11 főnél kevesebbet foglalkoztató cégeknek mindössze a 11,5 százaléka rendelkezik tanúsítvánnyal, igaz, ennek megszerzése és megőrzése jókora munkát igényel. Tevékenység alapján vizsgálva ebben a körben is az iparvállalatok vezetnek 47 százalékkal– írták. 

A visszajelzések alapján a GKI úgy véli, hogy a kisvállalkozások környezetvédelmi erőfeszítéseit jobban kell támogatni, mivel számukra kevésbé látható ezen tevékenységek megtérülése, így általában csak esetenként foglalkoznak a környezet védelmével. A multinacionális cégek körében ezek a szempontok egyre népszerűbbek, belföldön viszont inkább csak a nagyobb cégek követik a példájukat – tették hozzá. A közleményben idézett felmérés az idén májusban készült. A környezettudatossági kérdésekre 900 vállalkozás válaszolt, többségükben kis- és közepes cégek.