Közélet

Csődcsend: javított Ukrajna minősítésén a Fitch

A hitelminősítő lépése azt a véleményt tükrözi, hogy már nincs korlátozott csődben az ország, miután megállapodott hitelezőivel a fizetések elhalasztásáról.

Javított Ukrajna hitelminősítésén a Fitch Ratings, miután az ország megállapodott hitelezőivel a fizetések elhalasztásáról – írja a Bloomberg. A szerdai döntés alapján a hitelminősítő szerint már nincs korlátozott csődben a háborúban álló ország, 

az új osztályzat – CC – azonban továbbra is kérdéseket vet fel az fenntarthatóságával kapcsolatban.

NEW YORK, USA - OCTOBER 16:  Fitch Ratings, the third-largest debt ratings firm, placed a "negative ratings watch" on the US citing political brinkmanship on October 15. After sixteen days of a government shutdown, and with just a day before the US risked defaulting on its debt, the US Congress voted to end the government shutdown on October
Fotó: Cem Ozdel / AFP

A lépésre azt követően került sor, hogy hatmilliárd dollár értékben kapott haladékot kötvényei és a hozzájuk tartozó kamatok fizetésére Kijev, és csak napokkal követi a korlátozott csődöt jelző korábbi értékelést. Augusztus 12-én ugyanis a Fitch és az S&P is csődben lévőnek nyilvánította Ukrajnát, miután az ország 19,6 milliárd dolláros, külföldi devizában fennálló tartozásának háromnegyedét képviselő befektetők beleegyeztek abba, hogy 2024-ig elhalasszák a törlesztéseket. 

A hitelezők túlnyomó többsége abba is beleegyezett, hogy a feltételek közé kerüljön be a törlesztések újraindulásának GDP-hez kötése is.

A Fitch szerint a megállapodás kimeríti az adósság elhalasztását, ami elegendő ahhoz, hogy a korlátozott csődhelyzetből kikerüljön a cég értékelésében az ország. Az S&P-nél az országot továbbra is szelektív csődhelyzetben lévőnek tartják, míg a Moody’s-nál Ukrajna értékelése Caa3.

 

hitelminősítő államadósság orosz-ukrán háború felminősítés államcsőd Fitch
Kapcsolódó cikkek