Közélet

Morawiecki: Európa három fő céljából csak kettőt tudunk elérni

A korábbi lengyel miniszterelnök is felszólalt a CPAC Hungary konferencián. Mateusz Morawiecki szerint Európának többet kell fordítania védelemre és biztonságra. Gulyás Gergely szerint Magyarország a jó példa arra, hogy konzervatív kormányzás is lehet sikeres.

Többek között Geert Wilders, a holland Szabadságpárt elnöke, Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnök és természetesen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a harmadik alkalommal megrendezett CPAC Hungary konzervatív konferencián, amelyet április 25-én és 26-án Budapesten rendez az Alapjogokért Központ. A magyar kormányfő a rendezvény első napján, csütörtök délelőtt tartotta meg beszédét.

Budapest, 2024. április 26.Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnök beszédet mond a kétnapos Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) második napján a Millenárison 2024. április 26-án.MTI/Koszticsák Szilárd
Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnök / Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Húsz éve úgy gondoltuk, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás az intézményes szabadságot jelenti. De ennyi idő elteltével úgy látjuk, hogy az EU-ban is mi jelentjük a szabadságot

– emelte ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a CPAC Hungary második, zárónapjának nyitó felszólalásában. Hozzátette, hogy a liberálisok ugyanúgy gondolkodnak a jogról, mint a kommunisták, emiatt aggódnunk kell Európáért. Úgy látja, hogy a kontinens nyugati részén kevés esély van arra, hogy a józan gondolkodást képviselő konzervatív erők győzedelmeskedjenek, így Európa jövőjét Közép-Európa jelenti.

A tárcavezető szerint a pozitív fordulatra Amerikában jobbak a kilátások, mint korábban, ugyanis jó esély mutatkozik arra, hogy jövő évtől az Egyesült Államoknak konzervatív elnöke legyen, és a képviselőházban is republikánus többség üljön.

Gulyás szerint az elmúlt 14 év gazdaságpolitikája sikeres volt, hiszen a mélyszegénységgel élők számát felére csökkentette a kormány, és egymillióval többen dolgoznak ma, mint akkor. A miniszter szerint ez a bizonyíték arra, hogy konzervatív kormányzás is lehet nagyon sikeres.

„Budapest egy fantasztikus város, a szabadság városa” – kezdte beszédét Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnök. A politikus rámutatott, hogy jelenleg három fő cél van Európában:

  • jóléti állam kialakítása
  • erős biztonság- és védelmi politika
  • szigorú zöldcélok és hatékony klímapolitika

Morawiecki szerint a jelenlegi zöld célkitűzés elérésének költsége Európában 500 milliárd eurótól 1 trillió (milliárdszor milliárd) euróig is terjedhet. A biztonságra 300-400 milliárd euró költ a NATO, és ezt az EU-nak további 400 milliárd euróval kellene megnövelni – ez összhangban van az amerikai javaslatokkal, és európai döntéshozóként ezzel egyet is kell érteni.

Sajnos a három célkitűzés közül egyidejűleg csak kettő teljesülhet.

A lengyel politikus elmondta, hogy sokak szerint az Egyesült Államok és Kína konfliktusa, összecsapása elkerülhetetlen, azonban ez nincs így. Az sok mindenben hasonlít az ókori Római Birodalomra, és sok olyan hibát vét, amely akkor Róma bukásához vezetett, ezt a folyamatot vissza kell fordítani. Olyan vezetőkre van szükség, akik nem hagyják, hogy ez a bukás megtörténjen. Róma bukásában is szerepet játszott az, hogy egy idő után kevesebb figyelmet fordított a hadseregre. Sajnos az unió sem költ eleget a katonai védelemre, ezen változtatni kell.

Morawiecki úgy gondolja, hogy a zöldcélok fontosak, de nem szabad átesni a ló túlsó oldalára, nem szabad, hogy ezeknek a végrehajtása az ipar lépüléséhez vezessen, hiszen az Európa leépüléséhez, majd bukásához vezetne.

 

CPAC Hungary Mateusz Morawiecki Gulyás Gergely
Kapcsolódó cikkek