Az FGSZ Zrt. a Világgazdaságnak megerősítette, hogy az UNCITRAL zürichi választott bírósági eljárás az FGSZ és a boszniai felek – az Energoinvest d.d. Sarajevo és a BH-Gas d.o.o. Sarajevo (Bosznia-Hercegovina) – között a közelmúltban lezárult.

20210930 Szeged - Kiskundorozsma 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Aleksandar Vulin szerb politikus megnyitották a Magyarországot Szerbiával összekötő gázvezetéket

fotó: Kuklis István Délmag20210930 Szeged - Kiskundorozsma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Aleksandar Vulin szerb politikus megnyitották a Magyarországot Szerbiával összekötő gázvezetéketfotó: Kuklis István Délmagyarország DM KIyarország DM KI
Rendezték a vitát a két boszniai céggel / Fotó: Kuklis István

 

Elterelték az orosz gáz útvonalát 

A Szabad Európa Rádióra hivatkozó sajtóhírek szerint a két társaságnak a magyar gázszállító rendszer irányítójának az orosz gáz szállítási útvonalának megváltoztatása miatt jár a pénz. A föderáció ugyanis – amely egyike annak a két autonóm entitásnak, amelyek Bosznia-Hercegovinát alkotják, a másik a Szerb Köztársaság – az FGSZ-szel kötött, 2023-ig tartó szerződése ellenére 2021 április 1-jétől a Gazpromtól érkező gáz szállításának útvonalát a Török Áramlat vezetékére változtatta, kizárva a magyar céget a régi útvonalon, Ukrajnán, Magyarországon keresztül történő szállításból. A Török Áramlat Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül szállítja az orosz gázt Boszniába. 

Ezért 2021 szeptemberében az FGSZ keresetet indított az Energoinvesttel, a BH-Gasszal és a föderációval szemben, több mint 21 millió dollár kártérítést követelve.

Az Energoinvest 2022 szeptemberében viszontkeresetet nyújtott be a zürichi választott bírósághoz, amelyben azt állította, hogy az FGSZ 2019 januárja és 2021 márciusa között túlárazta a BH-Gasnak történt gázszállítását, ezzel annak 9,96 millió dolláros kárt okozott.

Fizetniük kell a boszniai cégeknek 

„A jogerős ítéletben a választott bíróság rendezte a kölcsönös követeléseket, és kötelezte

  • az Energoinvestet és a BH-Gas-t 11 163 698,40 dollár kifizetésére az FGSZ részére,
  • az Energoinvest továbbá köteles megfizetni a 2021. október 8-tól felhalmozódott évi 3,2339 százalék kamatot,
  • valamint 82 millió forint költséget.

Mivel azonban a választott bírósági eljárásokat bizalmasan kell kezelni, az FGSZ tartózkodik attól, hogy tovább kommentálja a választott bírósági vitát vagy másoknak az eljárásra vonatkozó nyilvános nyilatkozatait. Az FGSZ várakozással tekint bármely jövőbeni kölcsönösen előnyös kapcsolat elé az Energoinvesttel és/vagy a BH-Gasszal – állt az FGSZ válaszában.