Manager Magazin

Árupiacok: Felfelé vagy lefelé?

Megoszlanak a vélemények arról, merre mozdul az árupiaci cikkek ára a következő hónapokban. Vannak, akik szerint emelkedés jön, mivel növekszik majd a kereslet, „Doktor Végzet” azonban ismét borúlátó.

Szinte slágerré vált az árupiaci alap ez év nyarán a befektetési alapok piacán: három alapkezelő is indított ilyeneket. Az MKB Alapkezelő rögtön kettőt is: egy tőke- és hozamvédett zárt végűt, illetve egy alapok alapja konstrukciót, de rajta kívül még a Takarék Invest és az Access Befektetési Alapkezelő is kirukkolt egy-egy alappal. Kérdés azonban, érdemes-e ezekbe most befektetni.

Az alapkezelők nyilván bíznak abban, hogy az árupiacok felfelé mozdulnak a közeljövőben, és a nemzetközi porondon is akadnak olyan szakértők, akik osztják ezt a véleményt. Árupiaci hiányra lehet számítani jövőre, mivel a fémek és a mezőgazdasági termékek termelése túl lassan növekszik majd a kereslet fellendüléséhez képest – állítják például a Goldman Sachs szakemberei. A bankház elemzői szerint az előállítás korlátozott volta és a fejlődő piacok növekvő kereslete feltornázza az árakat, s még az is lehetséges, hogy az erősen iparosodott országok – például az Egyesült Államok –, arra kényszerülnek, hogy spóroljanak az alapanyagokkal és energiahordozókkal. Az árupiacok egyébként már az idén is szépen emelkedtek. A 19 árupiaci termék árfolyamát összesítő Reuters/Jefferies CRB index 17 százalékot szedett magára az év eleje óta.
Azonban ellenvélemény is van. „Doktor Végzet”, vagyis a mostani válságot megjósoló Nouriel Roubini úgy véli, Kína túl sok árupiaci terméket vásárolt össze és tárazott be az elmúlt hónapokban a üteméhez képest. Ha pedig a távol-keleti ország csökkenteni kezdi a felhalmozás ütemét, az gyors árcsökkenéshez vezethet az árupiacokon.


 
Szemben a dollárral
A nemesfémek árát hagyományosan a bizalmatlanság növeli, ez év nyarán azonban a kockázatvállalási kedv fokozódása éppen hogy kedvezett nekik. A rizikósabb eszközök keresése ugyanis a dollár gyengüléséhez vezetett, ez pedig rendszerint jót tesz az arany árának. Szakértői becslések szerint 975-980 dollár körül lehet egy komolyabb ellenállási pont a sárga fém árában, ha azon túllendül az árfolyam, meg sem áll ezerig.

S ahogy jöttek a kedvezőbb gazdasági előrejelzések, az ipari fémek ára is folyamatosan emelkedett. A kedvezőtlenekre viszont, úgy tűnik, immúnis a piac. A Commodity Online szakértői azonban arra figyelmeztetnek, a fogyasztói kereslet ezen eszközök iránt nem nő az árfolyammal arányos mértékben, a fundamentumokkal szembemenő rali pedig előbb-utóbb nyomás alá helyezi az árakat.

Itt a hurrikánszezon

Az aranyhoz hasonlóan a kőolaj ára is a dollárral ellentétesen mozog: a gyengülő zöldhasú lapzártánk idején 70 dollár fölött tartotta a szeptemberi határidős fekete arany hordónkénti árát. A szakemberek folyamatosan figyelmeztetnek: a kőolaj fogyasztása nem nő számottevően, az Egyesült Államokban pedig folyamatosan magas szinten állnak a raktárkészletek. Ennek ellenére a kedvező gazdasági előrejelzések a fekete arany árát is felfelé tolják. Az energiahordozó árfolyamát szeptemberben még a Mexikói-öböl időjárása is befolyásolhatja: ha a hurrikánok megnehezítik a kitermelést, rendszerint emelkedik az ára. Az idén azonban a meteorológusok viszonylag nyugodt kora őszre számítanak.

Nem kedvez viszont az időjárás egyes mezőgazdasági terményeknek, mivel a világ második legnépesebb országát, Indiát komoly szárazság sújtja. Augusztus elején az átlagosnál 66 százalékkal kevesebb csapadék hullott. Brazíliában eközben éppen a heves esőzések okoznak problémát. A szójatermés így valószínűleg kisebb lesz a vártnál, ez augusztus elején meg is ugrasztotta a termény árát a világpiacokon.

Commodity Online Brazília CRB index