Manager Magazin

Nálunk nem érték az egészség

Aggasztónak tartja az egészségügyet feszítő temérdek gondot Szolyák Tamás, a Novartis Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A mélyülő miatti tb-járulék-kiesés ugyanis nagymértékben csökkenti az ágazat bevételét, a deficit az idén meghaladhatja a százmilliárd forintot. A hiányt azonban nem kompenzálják az egészségbiztosító által elvárt megtakarítások, ezért folyamatos az időnként nehezen értelmezhető megszorító politika. Ez keményen sújtja a gyógyszercégeket is, hiszen még a legkorszerűbb és kétségkívül költséghatékony orvosságokkal sem könnyű fölkerülni a tb által támogatott gyógyszerek listájára.

Út az igazgatói posztig

„Tetézi a bajt, hogy nálunk az egészségügy, az egészség súlya, szerepe nincs azon a szinten, ahol lennie kellene” – mondja. „Úgy vélem, ez örökletes gond, amely összefügg a gyógyítás ingyenességének évtizedek óta hangoztatott, fals gondolatával. Ez oda vezetett, hogy az emberekben megszűnt az egészség értékként történő kezelése, vagy ki sem alakult.

A döntéshozók is inkább nyűgnek tartják az egészségügyet, semmint hosszú távú befektetésnek, amely az ország érdekeit, jövőjét szolgája. Pedig nagyon szeretném, ha az öt gyermekem olyan gondolkodású társadalomban nőne fel, ahol az egészség értéknek számít. Nem szeretném, ha beléjük ivódna, hogy a saját testükkel hanyagul bánjanak. Mert akkor nem lesz hely benne a léleknek sem. Ha nem hangzik nagyképűen, ez az én ars poeticám” – vallja.

Az egészségformáláshoz, a gazdasághoz egyaránt vonzódó Szolyák Tamás huszonöt éve azzal a szándékkal jelentkezett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész-tudományi Karára, hogy a diploma megszerzése után a gyógyszer-kereskedelemben próbáljon szerencsét. Az akkori legnagyobb céget, a Medimpexet szemelte ki magának, ám mire 1992-ben friss diplomásként kilépett az életbe, kinyíltak az országhatárok, a hazai gyógyszerexport mellett fellendült az is.

„Szerencsém volt, hiszen a svájci székhelyű Ciba gyógyszergyár hazai kirendeltségén kaptam munkát. S az azóta törvényszerűen végbement gyógyszeripari fúziók eredményeként a Ciba és a Sandoz házasságából létrejött Novartis munkatársa maradtam” – gondol vissza az akkori időkre. A „kisinasból” azután a különféle vállalati grádicsokat megjárva ma a cég hazai gyógyszerdivíziójának a vezetője lett.

A cikk folytatását a szeptemberi lapszám 16. oldalán találja.

Szolyák Tamás egészségügy Novartis