Manager Magazin

Egyéves a válság

Egy évvel ezelőtt ment csődbe a Lehman Brothers, bedőlése szélsőséges reakciókat váltott ki a piacokból és a befektetőkből is. A szerencsések és merészek meggazdagodhattak az elmúlt esztendőben, a kevésbé szerencsések pedig akár mindenüket elveszthették.

Úgy tűnik, szeptember 15. nevezetes dátumként vonul be a világtörténelembe: egy éve ezen a napon ment csődbe a 150 éves neves Wall Street-i bankház, a Lehman Brothers.

Ez az esemény világszerte a tőzsdék összeomlásához vezetett, a krízis által addig csak hozzávetőlegesen érintett kelet-európai országokat is a válság sűrűjébe sodorta, és jóformán mindenhol recessziót okozott. Nem csoda, hogy az esemény évfordulójáról csaknem minden valamirevaló médium megemlékezett, sőt ennek apropóján több vitaestet is tartottak neves közgazdászok közreműködésével.

Sok helyen elhangzott, hogy az 1929–33 közötti nagy gazdasági világválság óta nem láttunk ekkora krízist, nem voltak ekkora bukások, de ekkora nyereségek sem a piacokon.

Egy biztos, a hazai befektetők számára szintén sok tanulsággal szolgált az elmúlt esztendő a jövőre nézve is.

Nyert a bankbetét
„Az elmúlt év legfontosabb tanulsága, hogy nem szabad kapzsinak lenni. Ez nemcsak a bankokra igaz, hanem a befektetőkre is” – mondja Szegner Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. üzletfejlesztési igazgatója. Való igaz, az utóbbi 12 hónap legjobb befektetése valószínűleg az akciós betét volt: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint tavaly november óta az egy éven belüli lekötések átlagos kamata csak két ízben süllyedt néhány bázisponttal 10 százalék alá. A befektetők nagy része be is érte ennyivel, ráfázhattak viszont azok, akik a magasabb betétkamat reményében valamilyen kombinált termékbe tették a megtakarításukat. „Számos befektető beragadt a bankok árukapcsolásos befektetési konstrukcióiban” – mondja Kiss Imre, a MoneyMoon pénzügyi tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

A cikk teljes terjedelmében a manager magazin októberi számában olvasható.

Szegner Balázs Equilor Befektetési Zrt. válság Lehman Brothers