Manager Magazin

Forgószínpad

Kereskedelem, üzletfejlesztés, vezetés – úgy tűnik, az ezeken a területeken szerzett tapasztalatok értékesek most a karrierépítésben. A topvezetői székekben pedig volt néhány csere: több magyar multinacionális vállalatnál dolgozó vezér kapott új megbízást – az országhatáron túl.

Tizenhat év után külföldön folytatja karrierjét Deák Ferenc, a Henkel Magyarország ügyvezető igazgatója. Októbertől ugyanis a düsseldorfi központban, a konszern globális belső ellenőrzési szervezeténél a pénzügyi és könyvelési területért felel. Helyére a társaság ukrán vállalatának topvezetője érkezik, Dieter Knoll közgazdász, aki egyben a magyar cég pénzügyi vezetője is lesz. A szakember még régebben, húsz éve dolgozik a Henkelnél. Érdekesség, hogy utoljára tavaly júniusban volt nagyobb szervezeti változás a hazai társaságnál, akkor több magyar menedzser is külföldi karrierútra léphetett. A múlt évben a Henkel Magyarország árbevétele 79,5 milliárd forintot tett ki, ez nagyjából megegyezik a 2007-es 79,8 milliárdos forgalommal. Az 35,5 milliárdot ért el – csekély mértékben ugyan, de apadt az előző évhez képest.

A mai helyzetben senki sem látja előre, mi lesz fél vagy egy év múlva, de az biztos, hogy Magyarországot egyelőre elkerüli az Ericsson központi leépítési hulláma – mondta a manager magazin érdeklődésére még márciusban Éry Gábor (47), a távközlési berendezéseket gyártó skandináv cég több mint ezer főt foglalkoztató magyarországi leányvállalatának a vezetője. S lám, fél évvel később az ő karrierjében is változás állt be. Hazai helyett ugyanis angol szakember irányítja tovább az Ericsson Magyarországot. Éry Gábor, a korábbi vezérigazgató Moszkvában folytatja pályafutását, helyére Chris Houghton lépett. A hűséget, úgy tűnik, nagyra értékeli az Ericsson a kinevezéseknél, hiszen míg az utóbbi szakember 21 éve dolgozik a társaságnál, addig Éry Gábor 18 évet töltött a cégnél, ebből hármat topvezetőként. Ez idő alatt a korábbi 800 fős alkalmazotti létszám 1200-ra bővült a hazai vállalatnál.

A cikk teljes terjedelmében az októberi manager magazinban olvasható

Éry Gábor Chris Houghton Dieter Knoll