Manager Magazin

Munka és magánélet

Sorozatunkban csúcsvezetőket kértünk fel, írják meg véleményüket, hogy érzik magukat üzletemberként, aktuálisan milyen gondolatok foglalkoztatják őket. Mindezt politikamentesen és az irányított vállalatot érintő mellőzésével. „Most nagyon kemény napjaim voltak, ez a hét különösen hajtós, leterhelt volt. A jövő hét jobb lesz! Ja, hogy a múlt héten is ezt mondtam? Nem hiszem.”



Ismerős szavak? Néha nem tudom, mi a rosszabb: munka nélkül lenni vagy szörnyen sokat dolgozni. Csak így mehet? Lehet ezt másként csinálni? Van arany középút? Kinél van a bölcsek köve? Létezik egyáltalán?

A magánélet és a munka egyensúlyának vehemens keresése mostanában egyre több társasági beszélgetésem témája. A többség panaszkodik a leterheltségre, hogy nem látja őket a család, a hét végén is dolgoznak, este fáradtan esnek a fotelbe, míg néhányan nyolc óra munka után, hamar hazaérnek, sok időt tudnak tölteni a családjukkal, ugyanakkor kissé elégedetlenek a munkájukkal, nagy célokat dédelgetnek, amelyeket lehet, hogy életük végéig kergetnek. Melyik a jobb? Valószínű, hogy mint több dolog az életben, ez sem fehér, illetve fekete. Egy vezetőnek lételeme a sikeres cég irányítása, ebbe rengeteg energiát kell befektetni az elején, majd, hogy fennmaradjon a fejlődés, a közepén és így tovább. Eddigi tapasztalatom szerint egy cég irányítása mindig sok energiát követel, úgyhogy nem marad más hátra, mint hogy a rendelkezésünkre álló időt, e legszűkösebb erőforrást, minél hatékonyabban osszuk be.

Tréningeken gyönyörű dolgokat lehet hallani, és a coachok is sok hasznos tanácsot tudnak adni az időgazdálkodás témakörében, amely a work-life balance megfelelő kialakításának az alapja. Az idővel való küzdelmünk állandó teher, ezzel egy vezető mindennap szembenéz. Ami biztos: életünk véges, azt, hogy mennyi van hátra, nem tudjuk, viszont tény, hogy minden egyes nappal kevesebb. Ez triviálisnak tűnik, ugyanakkor egy-egy tárgyalás alkalmával soha ne felejtsük el, hogy pénzt, rangot adhat ember, de az elvett időt nem lehet pótolni. Amit a tárgyalópartner elvesz belőle, azt soha nem tudja visszaadni. Az idő odaajándékozása a legnagyobb érték, amelyet egy ügyfelünknek, barátunknak és családtagunknak adhatunk. Ha egyszer feltaláló leszek, s meg akarok belőle gazdagodni, biztos, hogy a szabadon felhasználható időkonzervek rejtelmében merülök el!

Időt feláldozni csak komoly cél érdekében szabad. Ha van cél, akkor az idő áramlása is egy irányba húz. Ebbe természetesen az is belefér, hogy a pihenés érdekében céltalanul bolyongunk, nem gondolunk semmire. Ez is tökéletes cél, csak legyen kitűzve. De ki is tűzze ki?

Először saját magunkban kell tisztázni, hogy mik a prioritásaink, mit szeretnénk csinálni. Ez üres lózungnak tűnik, ugyanakkor mivel sajnos ehhez is idő szükségeltetik, nem mindig gondoljuk át. Gyakran esem abba a hibába, hogy a nagy munkamennyiség miatt nem látom a fától az erdőt. Egyik telefon, tárgyalás a másik után, és közben lehet, hogy fókuszt vesztek. Fel szoktam tenni a kérdést, hogy mi a fontosabb: a lányom rockyversenye vagy egy ügyféllel való tárgyalás? Arra a következtetésre jutottam, hogy egy cég indulásánál, új munkahelyen az első időszakban, amikor el kell érni a kritikus tömeget, sajnos néha áldozatot kell hozni. E nélkül nem megy. Kiemelkedő erőfeszítés, lemondás nélkül nem lehet sikereket elérni, ha a normál gazdasági környezetben szeretne valaki eredményt produkálni. Nyilván más a módszertan egy monopólium, illetve erős állami kapcsolatrendszer esetén.

Mostani életem igazi kihívása az elhivatottság, a szakmai alázat és a magánélet egyensúlyának megtalálása. Rá kellett jönnöm, hogy ebben a kérdéskörben csak magamra számíthatok. Senki más nem tudja helyettem kitalálni, hogy mi a jó nekem. El kell dönteni, hogy sodorjon-e az ár vagy megállok és eltöprengek az életcélomon. Ez az ön esetében sincs másként!

A Mapi Zrt.
vezérigazgatója

„Most nagyon kemény napjaim voltak, ez a hét különösen hajtós, leterhelt volt. A jövő hét jobb lesz! Ja, hogy a múlt héten is ezt mondtam? Nem hiszem.”Essősy Zsombor Esőssy Zsombor -->

Munka és magánélet