Manager Magazin

Céhlegényből zöldmenedzser

MEWA Gyakorlat teszi a mestert – vallja Vidák Gábor, a MeWa Kelet Régió Kft. ügyvezető igazgatója, aki építésznek készült, ám ehelyett most egyedi konstrukciójú hulladékfeldolgozó berendezésekkel szereli fel a hulladékhasznosító üzemeket.

Hatéves korában történt meg egy alkalommal Vidák Gáborral, hogy rájött: unatkozik. Ez annyira megdöbbentette és olyan rossz érzés volt számára, hogy ígéretet tett magának: hasonló többet nem fordulhat elő. A fogadalmat megtartotta, noha a MeWa Kelet Régió Kft. ügyvezetőjeként az idén tölti be 40. életévét. Ehhez persze tennie is kellett: eredetileg a szakácskodás vonzotta, majd az építészszakma érdekelte, de az élet végül másfelé vetette.

Kezdetek Az érettségit követően családi kapcsolatok révén Svájcba került, s – mint életében többször – a véletlennek köszönhetően 1990 januárjában a Schindler vállalat egyik speciális konstrukciós osztályán találta magát, amely éppen kelet-európai terjeszkedése megkezdéséhez keresett magyarul és németül egyaránt jól beszélő munkatársakat a technológiatranszfer elősegítése érdekében. Közel négy évet töltött el a felvonókészítéséről ismert cégnél, beletanulva a gépek világába és abba, mit is jelent egy projektet végigkísérni az értékesítéstől kezdve a különleges konstrukciók beüzemeléséig bezárólag.
A további tanulmányait a munka mellett Svájcban folytatta, majd négy évvel később már mint külső tanácsadó svájci vagyonkezelő cégeknek dolgozott, többek között kelet-európai vállalatok nyugati piacokra (és fordítva) történő bejutását segítve.

Vidák Gábor (39)

Párjával 12 éve vannak együtt, a munkát is megosztva egymás között, gyakorlatilag közösen működtetve a MeWa Kelet Régió Kft.-t. A munkája a hobbija, így rengeteget utazhat, kedvenc úti céljai közé Törökországot, Olaszországot és Ausztriát sorolja. Imádja a gasztronómiát, kevés szabadidejében pedig egy régi győri magtár átalakítását tervezgeti.

Saját cég 1994-ben aztán úgy döntött, hogy saját lábra áll, ezért tanácsadó vállalkozást alapított a Magyarországon és Kelet-Európában megtelepedni kívánó nyugati cégek számára a partnerek és befektetési lehetőségek felkutatása mellett az egyes ügyletek teljes lebonyolítását is szervezve. A tanácsadói munka során egyre többször kapcsolatba került a környezetvédelmi iparral is. Egy környezetvédelmi szakkiállításon, 2004-ben ismerkedett meg a hulladékkezelő berendezéseket gyártó német MeWa Recycling GmbH vezetőivel, akik az első sikeres üzletek lebonyolítása után felkérték arra, hogy cége képviselje őket a jövőben Magyarországon. A megállapodás sikeresnek bizonyult, sőt nemsokára már vállalkozása, a Vitalog Kft. látta el a MeWa képviseletét Szlovákiában és Szlovéniában is. 2009-ben pedig a német gépgyártó cég győri székhellyel megalapította a MeWa Kelet Régió Kft.-t, amely immár az egész kelet- és közép-európai régióban felel – Törökországig bezárólag – a zöldiparban használt MeWa berendezések forgalmazásáért, a vállalat vezetését Vidák Gáborra bízva.

Erősségek Az üzlet azóta még inkább beindult, a siker kulcsa pedig Vidák Gábor szerint a gyakorlatorientáltság és a százszázalékos odaadás. Vallja, hogy a való életben nem annyira az elméleti képzés a meghatározó, hanem a tapasztalatok. Kész önéletrajza például nincs is, viszont nagyon fontosnak tartja, hogy az ember fiatalon – az egykorvolt céhlegények mintájára – elmenjen idegen országokba tanulni és tapasztalatot szerezni, minél több kultúrát és társadalmat megismerve.
Németh I. Gergely

Vidák Gábor MeWa Kelet Régió Kft.