Manager Magazin

Az ördög Pradát visel

A Prada divatipari vállalkozás részvényeinek az ára a mélyben – sürgősen szükség lenne egy erőskezű vezetőre, aki szigorú költségkontroll mellett talpra tudná állítani a céget.

 

A Prada luxuscikk-nagyvállalat vezére, Patrizio Bertelli (71) igen heves vérmérsékletű ember. New York-i üzleteinek egyikében egy alkalommal egy rosszul felszerelt tükör is elég volt ahhoz, hogy éktelen dühbe gurulva darabokra törje a méteres darabot. A temperamentumos olasz dühkitörései elől senki nem menekülhet: a milánói Prada-központ épülete előtt egyszer betörte a ferdén parkoló autók fényszóróit. Túl sokat telefonálgató alkalmazottainak mobilja többször repült már át a helyiségen, sőt, felesége és a cég tervezője, Miuccia Prada (68) fejéhez is nem egyszer vágott már szitokszavakat – és tárgyakat is – munkatársainak jelenlétében.

A főnök mindent jobban tud, és nem tűr ellentmondást – aki nem tud hallgatni, távozhat, ez az attitűd az uralkodó. Az elmúlt öt évben tucatnyi menedzserét rúgta ki, vagy azok menekültek el. A Pradánál csak Patrizio Bertellinek lehet döntő szava – mindegy, hogy egy online alkalmazásról vagy épp a boltokba szánt kilincsekről van szó.

Fotó: AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS

Az olasz divatdiktátor és felesége lényegében a semmiből építették fel a vállalatot. Miuccia, aki egyébként doktorált politológus és képzett színésznő, 1978-ban vette át nagyapjától az aprócska milánói bőröndüzemet, amely a Prada nevet viselte. Bár sem a szabásban, sem tervrajzok készítésében nem volt járatos, első alkotása – egy táska nejlonból – mégis kasszasiker lett. A vállalatvezetést a tervezőnő teljes mértékben átengedte férjének. Egyetlen generáció alatt Bertelli és Prada világmárkát hoztak létre, 3 milliárd eurós forgalommal és 12 ezer alkalmazottal. A sajtó ünnepelte kollekcióikat: olyan hírességek viselték a divatkirálynő ruhakölteményeit, mint a popikon Madonna, vagy Mária dán királyi hercegnő.

A teljes cikk a Manager Magazin márciusi számában olvasható

(Az ördög Pradát visel)

Manager Magazin Prada divat