Manager Magazin

Digitális bankrendszert épít

Már 27 évesen a nevéhez fűződik a bankrendszer megreformálása. Suppan Mártont a digitális világ fejlesztéséért Az év fiatal vállalkozójává választották.

Négy éve még hozzá sem tudott szagolni a digitális kártyapiachoz, az informatikához sem értett igazán. Autodidakta módon képezte magát. A főiskolán digitális bankolásból írta a diplomamunkáját, de a vizsgabizottság nem értette a módszert, szerintük ilyen fizetős megoldást nem lehet megvalósítani, s kétszer visszadobták a munkáját. Pedig akkor már megalapította a prepaid kártyákat kibocsátó Peak Financial Services nevű cégét. Nem ilyen iránnyal akart foglalkozni, kezdetben inkább jogász akart lenni, közgazdász, bankár meg bicikliversenyző. Utóbbit meg is valósította:

háromszoros magyar bajnok, osztrák kupasorozatot nyert, illetve nyolcadik volt egy Világkupa-futamon.

Öt évig versenyzett válogatott színekben. Az élvonalba tartozáshoz azonban olyan dolgokat kellett volna megtennie, amiket már nem akart, pedig álompénzt kaphatott volna. Végül üzleti megfontolásból nemet mondott, mert tudta, hogy a kínált összeg többszörösét fogja megkeresni, ha a sport helyett a vállalkozásait építi fel. Így is lett, létrehozta a Peak Financial Services-t (2013), majd az EclectiqMinds Hungary Zrt.-t (2015), a Nextreee Zrt.-t (2016), a Simplon Zrt.-t (2016), a Simplon Marketplace Kft.-t (2017) és az Egy digitális jövőért Nonprofit Kft.-t (2017).

Suppan Mártont 27 évesen, 2017-ben Az év fiatal vállalkozójává választotta a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (Fivosz).

Projektjeivel a bankolást és a vállalkozói mentalitást reformálja meg. Mint mondja, a látszat ellenére elsősorban nem pénzgyárat épít, hanem az alkotás és az új dolgok létrehozása érdekli.

Azok lesznek sikeresek, akik ezt az iszonyatos mennyiségű ingert és inputot, ami érkezik a világból, a saját maguk javára tudják fordítani (képünkön balra Suppan Márton, középen Kovács Patrik, a Fivosz elnöke)

Tíz testvérből hetedikként érkezett a családba, nem ment rosszul a soruk, de 19 évesen már saját vállalkozásában dolgozott.

A középiskolában úgy jellemezték, hogy nem inspiratív környezetben bomlasztóan passzív. Zsenialitására jellemző, hogy bár nem voltak jó jegyei a gimnáziumban, sőt angolból meghúzták, végül úgy tanulta meg a nyelvet „rendesen”, hogy két hétre kiment Angliába. Informatikából is megbukott, most pedig 28 háttérintézménnyel dolgozik és a fő csapásiránya a digitális banki műveletek. Valóban nem nevezhető „dobozos személyiségnek”, nem szereti a kereteket, a korlátokat, s lazán fogja fel a szabályokat. Öntörvényű, a saját útját járó, egyéni látásmóddal rendelkező fiatal vállalkozónak tartják, aki Elon Musk-i lazasággal intézi az ügyeit. (Elon Musk dél-afrikai származású amerikai üzletember, akinek a nevéhez olyan vállalkozások fűződnek, mint a PayPal, a SpaceX vagy a Tesla Motors.) Nagy hőfokon pörög, a többség narcisztikusnak és nagyképűnek tartja. Csupán egy szűk kör érti és fogadja el.

De nem is kell, hogy mindenki olyan legyen, mint én

– fogalmazza meg. Úgy véli, hülyeség lenne önmagát klónoztatnia, már azzal is beérné, ha csak néhány hozzá hasonlóan gondolkodó embert találna, akik a magukénak érzik a küldetést.

Tízen vannak testvérek

1990-ben született Budapesten, 7. gyermekként, tízen vannak testvérek. A Budapest Metropolitan Egyetemen tanult gazdálkodásmenedzsmentet, az összes kreditje megvan, de végül nem diplomázott le. Az egyetemi évek alatt létrehozta saját brókercégét, majd az ebből kialakuló vagyonkezelőjét, aztán túladott a tulajdonrészén, hogy megalapíthassa a kártyapiacra fókuszáló Peaket, s a többi vállalkozását. Mára a fintech terület egyik kiemelkedő szakértője Európában. Támogatója az Őrangyalok Ligája programnak. A Fivosz Az év fiatal vállalkozójának választotta 2017-ben.

Elfogadja, hogy sokak szemét szúrja, hogy nem az irodában éli az életét, ugyanis őt nem egy régimódi topmenedzser életstílusa határozza meg. A külső szemlélőnek úgy tűnhet, mindössze heti 15 órát dolgozik, ehelyett napi 15 óra is összejön. Nem tud és nem is akar kikapcsolni. S nem tudja megérteni azt az életformát, amikor valaki reggel 8-kor bemegy a munkahelyére, majd délután 4-kor lelép. Úgy véli, a 21. században sokkal nehezebb vállalkozónak lenni, mint korábban, hiszen egészen más képességekre van ma szüksége egy topvezetőnek.

Azok lesznek sikeresek, akik ezt az iszonyatos mennyiségű ingert és inputot, ami érkezik a világból, a saját maguk javára tudják fordítani

– véli. A „multichaneles kommunikációra” azonban manapság nagyon kevesek képesek. A mai fiatal generáció egészen más környezetben szocializálódott, mint amiben a „régiek”. Utóbbiaknak egy csomó beidegződést kell kigyomlálniuk, és a nap végére ugyanoda kell eljutniuk, ahová a mai fiatal generáció. Úgy gondolja, hogy a mai komplex világ jól „fekszik” a mentalitásának, valahogy az agya jobban tudja hasznosítani a rengeteg információt, s pont azt élvezi, hogy mindennap valami újat hozhat létre a nulláról.

Suppan Márton
Fotó: Móricz-Sabján Simon

A Fivosz-díjat mérföldkőnek és egy jó visszajelzésnek tekinti: „elismerés az ágazatnak és nekem is, hogy valamit jól csinálunk” – foglalja össze. Nem a félelem uralja cselekedeteit, mégis félelmetes visszagondolnia arra, ahogy idáig eljutott. „Olyan, mintha egy hatalmas szakadék felett jöttem volna át, s nem tudom, hogyan tettem” – fogalmazza meg. De azzal is tisztában van, hogy még legalább ugyanekkora szakadék áll előtte. De az már nem olyan rémisztő.

Kíváncsi vagyok, hova lehet még eljutni

– mondja.

Cégei

Peak Financial Services (alapítva: 2013) A cég saját jogon szolgáltat prepaid kártya rendszereket magánszemélyeknek, cégeknek és white label partnereknek. Mára 88 országban rendelkezik kártyabirtokosokkal, pénzügyi aggregátorként több mint 20 pénzügyi háttérszolgáltatót köt össze. Az Emerging Payment Association a hat legígéretesebb kelet-közép-európai fintech startup közé választotta. (Árbevételi adatok, euró: 2015: 300 ezer, 2016: 710 ezer, 2017: 1 millió)

EclectiqMinds Hungary Zrt. (alapítva: 2015) Száz százalékban felhőalapú banki rendszerüket, internetbankjukat és mobilappjaikat a Microsofttal együttműködve üzemeltetik. (Árbevételi adatok, euró: 2016: 30 millió, 2017: 60 millió)

Nextreee Zrt. (alapítva: 2016) Nagy oxigénmegkötő képességű fákat ültettek Bozsokon kísérleti és befektetési jelleggel. Az ültetvény szén-dioxid-megkötő képessége hat év alatt közel négyezer tonna, amely 175 autó teljes környezetkárosítását semlegesíti.

Simplon Zrt. (alapítva: 2016) A Peak Financial Services 2.0-s, magyar piacra fókuszáló testvére. A Simplon másfél év alatt háromszor akkora fiókhálózattal fog működni, mint az ezerhatszáz bankfiókkal rendelkező teljes magyar bankszektor. (Árbevételi adatok, euró: 2017: 100 millió)

Simplon MartketPlace Kft. (alapítva: 2017) Kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokat (biztosítás, megtakarítás), illetve bármilyen e-commerce (mobilparkolás, jegyvásárlás, adományozás, kuponok stb.) szolgáltatást nyújt azoknak, akik a Peaknél vagy a Simplonnál bankolnak.

Egy digitális jövőért Nonprofit Kft. (alapítva: 2017) A Trend FM-en 2016 márciusában indították A fintech világa című rádióműsort, közel 100 adást adtak le. Közben az &U Magazin hasábjain fintech rovatot indítottak, majd tavaly októberben elindult saját hírportáljuk, a Fintech.hu. Idén saját, 4-5 állomásos konferenciasorozatot terveznek a Századvég Kutatóintézettel. 12 állomásos brainbart indítanak fiataloknak és jön a Fintech.hu angol és román nyelven.

A cikk a Manager Magazin februári számában jelent meg

(Digitális bankrendszert épít)

bankolás Manager Magazin digitalizáció bankrendszer Suppan Márton