Manager Magazin

Húszezren vesznek részt kísérletekben

Hazánkban évente húszezer fő vesz rész gyógyszerkísérletekben. Ők tesztelik az elsők között az új, akár a korábbinál hatékonyabban működő terápiákat, gyógyszereket. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 85 százaléka nyilatkozta azt, hogy szívesen vállalna szerepet gyógyszertesztelésben.

A Synexus – a világ egyik legnagyobb klinikai gyógyszervizsgálatokra szakosodott járóbeteg-ellátó hálózata – kutatása szerint hazánk „nagyhatalomnak” számít az egy főre eső vizsgálatok száma alapján.

Magyarország szerepvállalása kimagasló Európában: a vizsgálatok számát illetően a tizedik, a lakosságarányos betegszám vonatkozásában pedig a negyedik helyen vagyunk.

Ráadásul a kutatás szerint évről évre nő azok száma, akik hajlandók gyógyszervizsgálatokban részt venni. Bár e klinikai világot sokak szerint rejtély övezi, fontos megjegyezni, hogy a klinikai vizsgálat nem egyenlő a szűrővizsgálattal. Ugyanakkor a klinikai gyógyszervizsgálatban is sor kerül vizsgálatokra, melyek azt hivatottak ellenőrizni, hogy a páciens az egészségügyi állapota alapján beválasztható-e a tesztalanyok közé. Noha a gyógyszervizsgálatok a sikeres állatkísérletek utáni fázisban történnek, nemzetközi szabványok és szigorú kritériumrendszer alapján, úgy tűnik, még mindig az esetleges mellékhatásoktól és kockázatoktól félnek leginkább azok, akik még soha nem vettek részt vizsgálaton.

Fotó: AFP

A valóság ezzel szemben az, hogy a gyógyszervizsgálatra kiválasztott alanyok 81 százaléka semmilyen mellékhatásról nem számolt be. A kutatásban kíváncsiak voltak arra is, hogy a „szkeptikusabbakat” mi motiválná leginkább abban, hogy a jövőben részt vegyen egy-egy klinikai vizsgálatban. A válaszok alapján a megkérdezettek 97 százaléka csak abban az esetben döntene így, ha nagyobb esélyt látna állapota javulására, vagy a jelenlegi kezelőorvosa is javasolná, hogy vegyen részt a programban.

A cikk a Manager Magazin márciusi számában jelent meg

(Húszezren vesznek részt kísérletekben)

gyógyszer Manager Magazin Synexus egészségügy gyógyszerkísérletek