Manager Magazin

Minden lány hercegnő akar lenni…

A gyermekszépségversenyek leginkább az Egyesült Államokban kedveltek, de Magyarországon is egyre több ilyen rendezvényt tartanak.

Egy amerikai, a gyermekszépségversenyekről szóló valóságshow, a Toddlers & Tiaras nagy vihart kavart a tengerentúlon és világszerte egyaránt. Sokan úgy gondolják, hogy ezekkel a versenyekkel ártanak a gyermekeknek, mert túl hamar kell felnőttként viselkedniük, így idő előtt elvész a gyermekkoruk. Ám ami miatt igazán sok kedvezőtlen kritikát kapott a műsor, az a kicsik fellépőruhái, illetve a fellépés előtt velük itatott go-go juice fantázianevű üdítő, amely vélhetően valamilyen szénsavas és egy energiaital keveréke. Akadt például olyan szülő is, aki csirkemellből készített cicit, vagy formás idomok híján kitömte a gyermeke fenekét.

Ezekre a versenyekre Amerikában rengeteget költenek azok a szülők, akik presztízsként kezelik, hogy gyermekük mindenképpen megnyerje az áhított koronát vagy díjat. Tánctanárt, sminkest, beszéd- és fogtechnikust, trénert fogadnak mellé, hogy minél jobban felkészítsék a nagy napra.

A viselt ruhaköltemények sem olcsók. Vannak gyerekek, akik élvezik mindezt, jó néhányuk azonban egyáltalán nem, a szülők azonban mégis belekényszerítik őket az általuk áhított célok miatt.

A kisebbeknek a folyamatos stressz és nyomás sem tesz jót, a felkészülési időszakban mindenre oda kell figyelniük: mit és mennyit egyenek, hogyan, mit és mennyit sportoljanak, mozogjanak. Ezek persze egészséges keretek között nem okoznak a későbbiekben kárt, de Martina M. Cartwright amerikai professzor szerint a gyermekszépségversenyen részt vevők közül az úgynevezett „hercegnő szindrómában” szenvedők között gyakrabban fordul elő önértékelési, önbecsülési, táplálkozási és testképzavar.

Fotó: AFP

Magyarországon ezek a versenyek még gyerekcipőben járnak, de egyre nagyobb irántuk az érdeklődés.

Egy-egy verseny nevezési díja 2000–5000 forint, a további költségek pedig elérhetik akár a több százezret is.

Ebben már benne van a gyermek portfóliója, az útiköltség és a szállás ára is. Manapság már vannak online szépségversenyek is, amelyek költsége nem ilyen mértékű, és ezek talán kíméletesebbek, kevesebb tortúrával járnak. Azonban a közösségi oldalak megjelenésével – ahova a gyermek képeit is feltehetjük, vagy akár a gyermek is regisztrálhat rá – a beteges, pedofil hajlamú embereknek is jobban kitesszük őket.

Fotó: AFP

Mindenképpen fontos, hogy úgy neveljük a gyermekeinket, hogy az ilyen és ehhez hasonló negatív dolgok, amelyek a későbbiekben kihathatnak a személyiségükre, ne érjék el őket. Ha mindenképp szépségversenyeztetnénk a gyereket – illetve, ha valamilyen okból ő ragaszkodik ehhez –, célszerű olyat választani, amely a természetes szépséget, a bájt veszi figyelembe, és nem azt, hogy a „mi kis hercegnőnk” hogyan van sminkelve, tökéletesek-e a fogai, tökéletes-e a programja és nem hibázik semmiben. Pszichológusok véleménye szerint nem szabad túlzásokba esni. Mindig a gyermekünk akaratát vegyük figyelembe, és ha nem ő nyeri meg a versenyt, nyújtsunk neki támaszt. Mondjuk el, hogy számunkra ő a legszebb, nagyon ügyes volt, mert ha nem ezt tesszük, árthatunk neki, ami kihathat a jövőjére. A szülőknek figyelniük kell az egyensúlyra, határokat kell szabniuk éppúgy a saját, mint a gyermek vágyainak, hiszen a gyerekek nem arra hivatottak, hogy megvalósítsák szüleik álmait.

A cikk a Manager Magazin májusi számában jelent meg

(Minden lány hercegnő akar lenni…)

Manager Magazin – HU

szépségverseny Manager Magazin szépségipar gyerekek