Manager Magazin

Az ásványvízkirály

Ma már nemcsak az ásványvízpiacot szeretné uralni, hanem az üdítő- és energiaitalok piacán is az elsőségért küzd a Balogh Levente nevével fémjelzett vállalkozás.

A világ vízkészletének mindössze egy százaléka alkalmas emberi fogyasztásra, ugyanakkor Európa az ásványvízforrások hazája.

Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a kontinens egyik leggazdagabb ásványvíz-lelőhelyű országa.

Jelenleg 120 kút ad elismert természetes ásványvizet, közülük pedig mindössze 40-50 olyan helyszín van, ahol a kinyert vizet palackozzák is. Az Európai Unióban az élbolyban vagyunk az egy főre jutó éves ásványvízfogyasztásban, amely a Magyar Ásványvíz, Üdítőital és Gyümölcslé Szövetség 2017-es adatai szerint 125 liter – mondja a Manager Magazinnak Balogh Levente, a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. elnöke és társtulajdonosa, akinek nagy szerepe van abban, hogy a magyar Szentkirályi világhírű lett.

Fotó: Földi D. Attila

A számokat illetően is jól állnak: a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. 2017-ben megközelítőleg 16 millió palackkal több terméket értékesített a magyar piacon, mint a megelőző évben, ezzel éves szinten 282 millió palackra növelte eladását. A vállalat piaci részaránya évről évre folyamatosan nő: a 2017. januártól novemberig tartó időszakban a természetes ásványvizek piacán értékben 36,5 százalékos részesedést ért el, ez 45 bázispontos bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest.

BŐVÜLŐ TERMÉKPORTFÓLIÓ

A PepsiCo magyarországi leányvállalatának felvásárlásával a termékportfólióba az idén bekerül a Pepsi, a Mirinda, a 7Up, a Gatorade, a Mountain Dew, a Lipton, az Evervess, a Toma dzsúsz és üdítő, a Toma Forrásvíz, a Slice Lemonades, a Kristályvíz, illetve a Lays és Cheetos chipsek.

A PepsiCo magyarországi leányvállalata felvásárlásának köszönhetően a cégcsoport a hazai ásványvíz- és alkoholmentes üdítőital-piac legnagyobb szereplőjévé válik. Mindezt „tetézi”, hogy e hónaptól Skybaby néven új, trendi energiaital-család került piacra. A party energy drinktől – a feltűnő, pin-up stílusjegyeket hordozó dizájnjának és a különleges receptúrájának köszönhetően – nagy nemzetközi sikert várnak.

Marketingtapasztalataimmal szálltam be, hogy segítsem a Skybaby SD Kft. által forgalmazott termékek indulását és az újabb fejlesztéseket

– magyarázza Balogh Levente.

„Marketingtapasztalataimmal szálltam be, hogy segítsem a Skybaby SD Kft. által forgalmazott termékek indulását és az újabb fejlesztéseket”

Szövetségesekkel könnyebb

Évekkel ezelőtt egyedül fogott bele a Szentkirályi ásványvíz márkaépítésébe, később azonban belátta, hogy a multinacionális cégekkel kilátástalan felvenni a versenyt. Ahhoz, hogy megerősítse és megtartsa a Szentkirályi pozícióját, szövetségeseket kellett keresnie.

Körülbelül hat évembe telt, mire olyan partnert találtam, aki hozzám hasonló tradicionális, családi értékeken alapuló üzleti elveket vall, az ásványvízkincs védelmét pedig küldetésének tartja

– fogalmazza meg Balogh Levente. „Ekkor találkoztam Alessandro Pasqualével, a KMV Group vezérigazgatójával, aki 2017-ben megvette a bolgár Pepsit” – fűzi hozzá.

BALOGH LEVENTE

A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem nagykőrösi kihelyezett tagozatán élelmiszer-tartósító technológus üzemmérnöki diplomát szerzett. Másoddiplomája marketing-közgazdász. 1995-től családi vállalkozásuk, a Vitapress Kft. kereskedelmi és marketingvezetője. 2003-ban megalapította a Szentkirályi Ásványvíz Kft.-t.

Az együttműködés kezdetén előbb felvásárolták a Nestlétől a Kékkúti ásványvizet, majd erőteljes gyárfejlesztésbe kezdtek.

Az idén érett be a Pasquale családdal kötött szövetségük. Annyira megerősödtek, hogy együtt megvették a Pepsi magyar, cseh és szlovák érdekeltségeit.

A Pepsivel jó néhány márka „jön át”. Mint mondja, nem egyszerű menedzselni mindezt, a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyását követően integrálják az infrastruktúrát és a menedzsmentet is, illetve ezzel párhuzamosan folynak a nagy beruházások is: az üzem bővítése, illetve a termelés és a logisztika fejlesztése.

A PepsiCo vezetői meglátták bennünk a tehetséget és az elköteleződést, ezért merték ránk bízni a már felépített brandet

– véli Balogh Levente. „Azt gondolom, mi képesek vagyunk rá, olasz partnerünknek pedig mintegy 50 éves tapasztalata van mindehhez” – fogalmazza meg.

Üzlet a vízben

Édesapja, Balogh Sándor a szörp- és üdítőgyártással foglalkozó Vitapress Kft. alapítója volt. Még 1993-ban, az üdítőitalok előállításához szükséges nagy mennyiségű víz miatt volt szükség arra, hogy Szentkirályon fúrassanak kutat. A laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy nagy tisztaságú és egyedi ásványianyag-összetételű vizet találtak. „Édesapám mindig is állította, hogy a Szentkirályi a világ legjobb ásványvize, s végül neki lett igaza!” A Vitapress Kft. ma már 55 országba exportál és közel ötmillió eurós éves forgalmat bonyolít. Balogh Levente is érezte, hogy a Szentkirályi jó lehetőség, ezért 2003-ban kivásárolta a családi cégből a Szentkirályi márkát. Mindent egy lapra tett fel, eladta az autóját, a házát, a belvárosi irodáját, s beköltözött a szentkirályi gyártelep egyik kis vályogépületébe, hogy továbbvigye az ásványvíz palackozását.

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Balogh Levente visszatekintve úgy látja, sok lehetőséget kihagyott az életében, de szerencsére a Szentkirályi mellett nem sétált el. Úgy véli, ha már sportolóként nem sikerült olimpiát nyernie, akkor az üzleti életben szeretne olimpiai bajnok lenni. A piacon egyeduralkodóvá válni azonban akkora lépés, amit egyedül nem lehet megtenni. Ezért olyan elhatározásokra volt szüksége, amelyek elsőre talán nem tűnnek logikusnak. „Lehetséges, hogy Balogh Levente szempontjából nem, de a Szentkirályi ásványvíz tekintetében mindenképpen a legjobb döntést hoztam azzal, hogy másokkal társultam!” – fűzi hozzá.

SZÖVETSÉGBEN A PASQUALE CSALÁDDAL

A Central Europe Mineral Water (CEMW) Holdingot 2015-ben hozta létre a Karlovarské Minerální Vody Groupot (KMV) tulajdonló olasz Pasquale család, illetve a Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonosa, Balogh Levente. 2015 márciusában a CEMW tulajdonába került a Kékkúti Ásványvíz Zrt., majd 2015 áprilisában a Szentkirályi Ásványvíz Kft. is. A cégvásárlásokat követően Balogh Levente a CEMW Holding meghatározó kisebbségi tulajdonosa, valamint a társaság elnöke lett. 2018-ban bejelentették a PepsiCo magyar leányvállalatának felvásárlását.

A cikk a Manager Magazin július-augusztusi számában jelent meg

(Az ásványvízkirály)

Manager Magazin – HU

Manager Magazin ásványvíz Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft. Balogh Levente