Manager Magazin

Felhők felett

Bill McDermottnak, a cég vezérigazgatójának legfőbb tervei között szerepel Németország legdrágább vállalatának, az SAP értékének a megháromszorozása. Nem túl nagy ígéret ez?

Egy „innovációs arzenállal” tervezi Bill McDermott (57) vezérigazgató az SAP-t a világ egyik legértékesebb vállalatává varázsolni. A walldorfi szoftvercég a DAX-on már a legdrágábbként szerepel, de McDermott legkésőbb 2026-ra 300 milliárd euróra akarja feltornászni a tőzsdei értékét.

A cél az, hogy az értéket megháromszorozzuk

– jelentette ki.

Bill McDermottnak, az SAP vezérigazgatójának fizetése 13,2 millió euróval tavaly felkerült a DAX kereseti listájára
Fotó: SAP

Elnézve a kiszámíthatatlanságát, ez abszolút merész tervnek tűnik. A vezetőség folyamatosan bevételi célokat tűz ki maga elé, mivel ezek sokkal közvetlenebbül befolyásolhatók. „Sosem csináltam volna úgy, mint McDermott” – mondta egy DAXcég vezetője. De McDermott nem hagyja, hogy a szkeptikusok eltántorítsák a terveitől: „Mindig minden sikerült, amit elterveztünk.” Ő tőzsdei árfolyamban mér mindent, és ebbe beletartozik természetesen a saját fizetése is, amely 2017-ben 13,2 millió euróval felkerült a DAX kereseti listájára.

Hajtóerő

A jövőben elsősorban az ügyfélkapcsolat-kezelést (CRM – Customer Relationship Management) elősegítő programok fejlesztése áll a középpontban. A Gartner piacelemző szerint 2021-ig 70 milliárd dollárra nő, azaz megduplázódik a vállalati szoftverek szegmense. Ebből McDermott is arányosan részesedik majd. Néhány éven belül az SAP jobban eladott lesz, mint a piacvezető Salesforce – ígéri a vezér. Az SAP Leonardo fejlesztést a digitális transzformáció eszköztáraként kívánja kialakítani vevői számára. Az eszköztár lehetővé teszi a dolgok internetének (IoT – Internet of Things) kezelését és a mesterséges intelligencia használatát. A Grand View Research elemzése szerint 2025-ig 800 milliárd dolláros forgalmat hozhat ez az innováció.

A Leonardo tíz év múlva nagyobb lehet, mint most az egész SAP

– mondta McDermott.

Az üzenet világos. Az egyetlen világranglistán lévő európai szoftvercég olyan magasságokba vágyik, amire eddig csak az amerikaiak és a kínaiak voltak képesek. Kérdés, van-e az SAP-ben elegendő potenciál ennek megugrásához. A cég könyvelőinek „intelligens vállalat” megalkotói vá kell válniuk – magyarázza Hasso Plattner (74). A társalapító és felügyelőbizottsági tag még 46 év után is nagyon ügyel a stratégiai szempontokra. McDermott nak pedig az a feladata, hogy ezeket a komplex ötleteket szuperül piacra dobja. Ők ketten fantasztikus duót alkotnak.

Hasso Plattner társalapító és felügyelőbizottsági tag 46 év után is nagyon ügyel a stratégiai szempontokra. McDermottnak pedig az a feladata, hogy ezeket a komplex ötleteket szuperül piacra dobja. Ők ketten fantasztikus duót alkotnak
Fotó: SAP

Egyszer már sikerült McDermottnak megháromszorozni az SAP tőzsdei értékét. 2010-ben tört a walldorfi cég vezetésének élére, és azóta vált a vállalat a frankfurti tőzsdén a legértékesebbé. Ebben minden bizonnyal nagy segítségére volt az óriási technológiai fejlődés is, de az SAP sok mindent jól csinált, és üzemgazdasági programjaival sikerült piacvezető pozíciót szereznie. Pénzügy, munkaerő, beszerzésmenedzsment vagy a logisztika irányítása… Teljesen mindegy, miről van szó, vállalatirányítás szempontjából az SAP mindenhol az első helyen szerepel. A cloudüzletbe ugyan viszonylag későn szálltak be, de a 20 milliárd eurós bevásárló körútnak köszönhetően hamar behozták a lemaradást. Az Ariba és SuccessFactors felvásárlása és integrálása után az SAP nem túl praktikus kínálata egy csapásra modernné vált.

Óraműhöz hasonlóan

Manapság minden vevő a közös adatbázist, a HANA-t használja. Ez a forradalmi technológia lehetőséget ad óriási adatmennyiségek szupergyors elemzésére, melyben kétségkívül világelsők. Először csak körülbelül 8000 vevő döntött a HANA mellett. De ez nem kudarc. Ez azt mutatja, mekkora potenciál rejlik még a cégben – mondta McDermott. Később sok vásárló tette le voksát a HANA mellett. A Gartnerelemző Massimo Pezzini is úgy látja, hogy ez stabil alapja a folyamatos növekedésnek. Úgy hangzik, mint egy óraműként működő cég biztos jövőképe – állapítja meg McDermott. Ez azonban aligha lesz elég a tervezett megháromszorozáshoz. McDermott mérlegbemutatása és az elemzők előtt New Yorkban lezavart műsora nem ösztönözte sem a UBS-t, sem a Commerzbankot vagy a RBC Capitalt, hogy felemeljék árfolyamcéljaikat az SAP felé.

Fotó: SAP

A UBS-szakértő Michael Briest ugyan jónak találja az SAP kihívást jelentő céljait, de a piacnak is mindenképpen valószerűnek kell látnia ezeket. És ez még nem történt meg.

Német cég lévén az SAP rendesen szenved az erős eurótól, mivel a befektetők először inkább meg akarják várni, hogy McDermott tényleg képes lesz-e hozni az ígért bevételi emelkedést.

Alex Atzbergert (41), McDermott közeli barátját és az Ariba vezetőjét bízták meg az ügyfélkapcsolat-kezelés vezetésével. A Harvardon végzett üzletember harciasan nyilatkozik: „Az SAP a CRM terén elég gyengécske. De a tudásunkkal ezen is felül fogunk kerekedni, és győzedelmeskedünk.”

Az ajánlatok azonban még korántsem olyan nagyszerűek, mint ő azt gondolja. Kicsit zűrzavaros még az egész. A legutóbbi vásárlásokat (Gigya és Callidus) először be kell illeszteni az SAP platformjába, mielőtt valamiféle haszon is származik belőle.

Nem lehet elsiklani afelett sem, hogy a munka, melyet a vásárlók a korábbi programokba helyeztek, értéktelenné válik, mihelyst átváltanak az új kínálatra. Az SAP sok CRM-vevője elégedetlen – mondta Stefan Ried, a Crisp Research elemzője. Vagy abszolút nem használják ki a portfólió új elemeit, vagy teljes mértékben maradnak a régi verziónál. Vagyis a walldorfi programozóknak még bőven akad dolguk, ha jobb terméket akarnak létrehozni, mint a Salesforce.

Leonardo segít

A legfőbb üzleti tevékenység biztos lábakon áll, de megvan benne a kellő izgalom; a CRM-be való betörés inkább álom, mint valóság. Az SAP technológiai platformja marad tehát, ami felkészíti a vevőket a digitális korszakra. És ehhez Hasso Plattner elnök adja az ötleteket. „Ő itt az igazi innovációfelelős” – mondta Björn Goerke, a vállalat technológiai vezetője, akit Plattner előszeretettel és gyakran látogat meg. Markus Noga azonban még nagyobb odafigyelésnek örvend Plattner részéről. Az úgynevezett tanulógépekért (learning machi nes) felelős szakértő vállát terheli az elnök kedvenc témája.

„Plattner egy teljeskörűen intelligens céget szeretne létrehozni” – mondta. Pontosan ezért alapították meg a Hasso Plattner Intézetet (HPI), mely a legfontosabb gazdasági alapokat (személyzet és prototípusok) irányítja. Hasso technológiái már rég döntő szerepet játszanak a cég működésében. A Leonardo projektért is ez az intézmény felel. Jürgen Müller (35) vezető innovációs szakértő – korábban a HPI-ben Plattner helyettese – őszintén elismeri, hogy az SAP legtöbb vevője nem is tudja, hogy ez a rendkívül bonyolult Leonardo valójában micsoda kincs, annyira komplex dologról van szó.

Fotó: SAP

A felépítését egy példán keresztül a legkönnyebb elmagyarázni – mondta Müller. A brazil bányaipari cég, a Vale kotrógépe hiányzó pótalkatrészek miatt sokszor áll kihasználatlanul. A rendelések 40 százalékát visszadobják a raktárból, mert a leírás túl pontatlan, vagy hibás a leltári szám. A Leonardo fejlesztői egy applikációval négy héten belül megoldották a problémát: a munkás lefotózza a meghibásodott elemet, azt a mesterséges intelligencia segítségével beazonosítják, ezt követően egy SAP logisztikai rendszer automatikusan új elemet rendel és küld ki.

Az ilyen projektekből emeljük ki a hasznos elemeket, amelyeket azután beillesztünk a szolgáltatási csomagunkba

– mondta Müller. Egy pótalkatrészraktárral összekapcsolt képfelismerő remekül alkalmazható például a Swarovski javítási szolgáltatásánál is. Ide eltört kristályfigurákkal teli csomagok százai érkeznek nap mint nap. Az applikáció képes a törött darabokat a közel 40 ezer különböző termék valamelyikéhez hozzárendelni. A Leonardo platformján gyűlik össze az összes ilyen kis miniprogram, ebből tudja mindenki egyénileg öszszeállítani saját kis üzleti modelljét. Méghozzá úgy, hogy a régi világ megszokott eljárásai tökéletes összhangban vannak a digitális újításokkal – és ez mind SAP.

Hozzáadott érték

Az SAP a digitális átalakulást szolgáló platformjával amúgy nem egyedüliként szerepel a piacon, sőt, tulajdonképpen picit már el is késett. Az Amazon és a Microsoft rég a porondon van. Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója és egyben Plattner fő ellensége is hasonló innovációkon töpreng. Még Holger Mueller, a Constellation Research elemzője és Plattner gondolkodásának alapos ismerője is jobb jegyeket adott az Oracle önvezető autók felé irányuló kezdeményezéseinek. Szerinte ők egész egyszerűen jobban megfeleltek a vevők elvárásainak. Sok vásárló nem érti a Leonardo ajánlatát, és a belőle származó haszon sem elég nyilvánvalóan ábrázolt, így inkább ódzkodnak tőle. Ezért sürgősen McDermott kommunikációs képességére van szükség.

SAP Leonardo Live Frankfurtban
Fotó: SAP

Hamarosan egy reklámkampánnyal szeretné terméke hozzáadott értékére felhívni a figyelmet. Sokszor nem szabad a konkurenciával szemben felkavarni a dolgokat, mivel az egyben vevője is lehet. Az SAP termékei ugyanúgy futnak az Oracle adatbázisain, mint az Amazonnak és társainak felhőalapú infrastruktúra-szolgáltatása. Az egyik legnagyobb vevőjét, Joe Kaeser Siemens-főnököt a Leonardo legjelentősebb része, a negyedik ipari forradalommal foglalkozó üzlet jelentősen visszatartotta. Régóta nem talál az SAP hozzáférést klienseinek gyáraihoz, mivel az általa kínált rendszerek túl lassúak voltak a megkövetelt tempóhoz képest. A gyors HANA adatbázis megoldást ígért erre, és így az IoT-vel foglalkozó üzleti területről gondoskodó Tanja Rückert (48) elkezdhette a Siemens mérnökeivel való együttműködés szervezését.

Időközben a kooperáció kitolódott, és az SAP túl agresszív viselkedést tanúsított a versenytársaival szemben. Ennek okán a Siemens inkább az Amazonnal vagy a Microsofttal kívánt együttműködni. Ám a két német cég ezt az állítást nem támasztotta alá: „Éveken át bizalommal dolgoztunk együtt, és ez továbbra is így fog működni.” A nagy innovációhős Rückert mindenesetre hátat fordított az SAP-nek, nyár óta már Boschnál vezeti az építéstechnológiai részleget.

Elcsábított tehetségek

Az olyan klasszikus ipari cégek, mint a Bosch vagy Siemens, egyre erőteljesebben nyomják a szoftverbizniszt, és ennek érdekében bátran csábítják magukhoz az SAP tehetségeit. Plattner eddigi utódjának Jim Hagemann Snabe számított, de ő megunta a várakozást, és láss csodát, kapott egy szuper ajánlatot, így azonnal dobbantott is a Siemenshez. Az SAP így a májusi fő gyűlésén két lehetséges utódot választ majd be a bizottságba. Egyikük az Intel stratégiai vezetője, Aicha S. Evans (48), másikuk pedig az SAPveterán Gerhard Oswald (64). Mégis, a legfőbb és legfontosabb tevékenység, a vállalat értékének irányítása egyelőre továbbra is a vezérigazgató kezében marad.

Habár McDermott brutális elszántsággal nyomja a digitalizáció témát, az új üzleti területeken sok első osztályú versenyzővel találja szemben magát.

A hazai pálya előnye itt már nem sokat számít. Főként, ami a Leonardót illeti, ott is csak egy eladó a sok közül, és mint tudjuk, nem mindig ő a befutó. McDermottot nem érdekli különösebben, ha belekötnek jövőbeli terveibe. New York-i fellépésén is kijelentette, hogy az SAP mindent betart, amit megígért. „Nyerünk… ezt garantálom” – mondta szemében a legnagyobb meggyőződéssel.

A cikk a Manager Magazin július-augusztusi számában jelent meg

(Felhők felett)

Manager Magazin – HU

cégvilág Manager Magazin Bill McDermott SAP