Manager Magazin

Havi 375 millió forintnyi nyugdíj

Az amerikai vállalatok megbecsülik topmenedzsereiket, a számukra elkülönített nyugdíjalapot karrierjük során dollármilliókkal töltik fel. A politikusok és a magasan képzett állami alkalmazottak sem panaszkodhatnak a járandóságukra, szemben az egyszerű dolgozók tízmillióival.

Jack Welch csúcsa aligha forog veszélyben. A General Electric legendás vezére húszéves elnök-vezérigazgatói szolgálat után 417 millió dolláros csekkel a birtokában választotta a gondtalan nyugdíjaséveket, amikor 2001-ben letette a „lantot” és visszavonult. Nem mondhatni, hogy a vállalati Amerika ne gondoskodna bőkezűen a sikeres topmenedzserek békés öregkoráról. A nagy cégeknél alap, hogy a vezető beosztású dolgozók számára kidolgozott komplett fizetési csomagok az alapfizetés, a teljesítményfüggő bónuszok és a részvényopciók mellett nyugdíjprogramot is magukban foglalnak. A tőzsdecégeknél az ilyen kimutatásokat a felügyelethez benyújtott közzétételek tartalmazzák, a nyilvános információk pedig a feltűnő aránytalanságok okán sokszor sokkolják a közvéleményt.

A Központ a Hatékony Kormányzásért (CEG) nevű nonprofit szervezet a rendelkezésre álló adatok elemzése során arra jutott, hogy a száz legbőkezűbb nyugdíjprogramot kidolgozó amerikai vállalat együttesen eddig 4,9 milliárd dollárt tett félre első számú vezetője számára, hogy legyen miből megédesítenie a munka utáni éveket. Ez persze csak a jéghegy csúcsa. Az összeg nagyságát jelzi, hogy az amerikai családok 41 százaléka együtt tud ekkora nyugdíjcélú megtakarítást felmutatni. Szomorúbb a helyzet, ha azt vesszük, hogy a családok egyharmada egyetlen cent megtakarítás nélkül vág neki az ezüst éveknek.

A toplista élén a YUM! Brands elnökvezérigazgatói posztjáról két éve távozott David Novak áll: havi nyugdíjként 1,318 millió dollár illeti meg
Fotó: AFP PHOTO / BOB STRONG

Pizzakirály a csúcson

A százas vezérigazgatói lista szereplői viszont gondoskodtak róla, hogy időskorukban se kelljen változtatniuk megszokott életvitelükön. Átlagosan havi 277 686 dollár nyugellátásra lesznek jogosultak, ez 77,7 millió forintos juttatásnak felel meg. (Összehasonlításul: a tíz legmagasabb magyar állami átlaga a adatai szerint 2 millió 15 ezer forint volt az év elején.) A toplista élén a Pizza Hut és a KFC gyorséttermeket üzemeltető YUM! Brands elnök-vezérigazgatója, a posztjáról két éve távozott, s a nyugdíjkorhatárt az idén betöltő David Novak áll, akinek a csomagja a cég irányításával töltött 18 év gyümölcseként 234 millió dollárosra hízott. Nem érdemtelenül, hiszen a részvényárfolyam a pizzakirály regnálása alatt majd a tízszeresére nőtt. Havi nyugdíjként 1,318 millió dollár – ez 375 millió forintnak felel meg – illeti meg a cége pizzáival és ropogós csirke szárnyaival Kínát is meghódító Novakot.

A második helyen Richard Handler, a Jefferies befektetési bankház 57 éves vezetője áll, aki havi 1,133 milliós nyugdíjra lenne jogosult. Dobogós még David Cote, a Honeywell vezetője, neki 948 ezer dolláros időskori ellátást számított ki a CEG. Az ipari konglomerátumot 2002 óta sikeresen irányító Cote-nak azonban esze ágában sincs visszavonulni, noha az idén ő is betöltötte a 66-ot. Hiába, az éves kompenzációként megszerezhető mintegy 30 millió dollár és a 11 millió körüli nyugdíj között jelentős a különbség. Az Institute for Policy Studies számításai szerint a top 100-ba tartozó amerikai vállalatvezetők egész pontosan havi 253 033 dolláros átlagnyugdíjjal számolhatnak.

Csekkek és csődök

A vállalatvezetők visszavonulása és a között amúgy sincs szerves összefüggés. A topmenedzserek jellemzően nehezen eresztik el a kormányrudat, s a karrierjük során felhalmozott befektetéséből is jól megélnek, majdani nyugdíjukra biztonsági tartalékként gondolnak. Az Economic Policy Institute adatai szerint az aktív vezérigazgatók átlagosan 15,6 millió dollárt visznek haza évente, ennyiből tényleg lehet tartalékolni. Az 500 legnagyobb amerikai cégnek egyébként csak a fele kínál nyugdíjprogramot a vállalatvezető számára. Hasonló az arány a vállalati szféra egészében, azaz a dolgozók fele kiszorul az adókedvezményekkel támogatott vállalati nyugdíj-előtakarékossági programokból.

Aki marad, az a nyugdíjig átlagosan 18,5 ezer dollárig jut el, ebből később havi 104 dolláros kiegészítés folyósítására futja. Az állami nyugdíj középértéke a magánszférában tavaly éves szinten 9262 dollár volt, a szövetségi intézmények dolgozóinál 22 172, az egyes államok alkalmazottainak 17 576 dollár volt a medián. Csak ebből kijönni majdhogynem művészet, ezért aki teheti, a nyugdíj mellett is dolgozik. Akinek ez nem sikerül, az magáncsődbe menekül: 2016-ban a 65 és 74 év közötti korosztályban ezer nyugdíjasból 3,6 adta fel a kilátástalan küzdelmet a csekkekkel. Ez a 1991-es adat háromszorosa a Consumer Bankruptcy Project felmérése szerint, és százezer segítségkérőt jelent.

Jack Welch csúcsa aligha forog veszélyben: a General Electric legendás vezére húszéves elnök-vezérigazgatói szolgálat után 417 millió dolláros csekkel a birtokában választotta a gondtalan nyugdíjaséveket
Fotó: AFP

Azt nem részletezik, hogy hány politikus volt köztük, de nem lehettek sokan, ahogy az őket támogató, maguk alkotta törvényeket nézzük. Az Egyesült Államok első számú vezetőjét a mindenkori kormánytagoknak járó, jelenleg 207,8 ezer dolláros évi nyugellátás illeti meg, ehhez jön még a költségtérítés, ami Barack Obama esetében az idén 536 ezer dollár. Nem kis meghökkenést keltett, hogy a 48 éves Paul Ryan republikánus házelnök már most bejelentette, mandátuma lejártával, jövő januárban visszavonul, búcsút intve 223 500 dolláros fizetésének. Két év múlva, amint betölti az 50-et, már kapja is Szövetségi Alkalmazottak Nyugdíjrendszerének (FERS) kedvezményezettjeként a kongresszusi nyugdíját, évi 84 930 dollárt. Ezt a szolgálatban töltött három legjobban fizetett év alapján számítják ki, ami külön kiváltságot jelent számára egy átlagos nyugdíjashoz képest.

Akikkel bőkezű az állam

Nehezen hihető, de sok politikus szívesen cserélne a pennsylvaniai tanárokkal, amikor a nyugdíját számolgatja. Az állam nyugdíjfizetési adatai nyilvánosak, ebből kitetszik, hogy az élen Rodney Erickson, a Pennsylvania State University földrajzprofesszora áll évi 477 591 dollárral. A rektori poszttal felérő volt egyetemi elnököt Stephen Benkovic biokémikus követi ugyanonnan – 443 880 dolláros nyugdíjjal. A tízes toplistán az egyetem öt fővel képviselteti magát, négyen szintén oktatási területről érkeztek, míg a tizedik egy expolitikus, az idén elhunyt Frank Oliver demokrata kongresszusi képviselő volt, 288 ezer dollárral. A pénzvilág központjában, New York államban egy buffalói egyetemi gyermekonkológus, Shashikant Lele a rekorder, évi 436 ezer dolláros nyugdíja az anyagilag egyébként jól megbecsült orvosok körében is kirívóan magas.

A cikk a Manager Magazin októberi számában jelent meg

(Havi 375 millió forintnyi nyugdíj)

Manager Magazin – HU

Manager Magazin járandóság USA nyugdíj