Manager Magazin

Börtönkoszt, kórházi menü és női testeken kínált ételek

Rengeteg szokatlan, furcsa, sőt groteszk étterem van a világban: a különlegességre vágyók ehetnek WC-ből, meztelen nőkről vagy akár a fellegekben is.

Nyotaimori, Japán

A nyotaimori lényege, hogy egy meztelen női testen szolgálják fel az ételt – többnyire szusit. A modelleknek végig feküdniük kell, nem szólhatnak a vendégekhez, akiknek szintén nem javasolt, hogy társalgást kezdeményezzenek a meztelen hölgyekkel. A különböző gesztusokat, kommenteket sem tolerálják túl jól az ilyen éttermekben. A meztelen nőkön való tálalást egyébként egyesek művészetnek tartják. A gyakorlatról korábban a Guardian is beszámolt, dekadensnek, megalázónak és kegyetlennek minősítve azt, nem véletlen, hogy az elmúlt években számos országban be is tiltották az ily módon való étkezést.

Fotó: AFP

Marton, Tajvan

Tajvannak van egy olyan méltán híres étterme, ahol a berendezés tematikáját a mosdók, a WC-k ihlették: WC-csészén ülve fogyaszthatjuk el a WC-csészében tálalt vacsorát – és sokan vannak, akiknek ez bejön. Az étterem közösségi oldalán olyan képek, videók is találhatók, amelyeken WC-csészében főzik a kagylót vagy épp abban tálalnak egy amúgy igen kívánatos epertortát.

DS Music Restaurant, Tajvan

Tajvanon az egyik étterem tulajdonosainak fantáziáját az egészségügy ihlette meg. Becsapós a név, hiszen nem a zene a fő motívum a DS Musicban, ellenben a kórtermekre hajazó éttermeikben a leveseket, üdítőket fecskendőkben is szervírozhatják, a kórházi nővéreknek öltözött pincérekről, pincérnőkről már nem is beszélve. Hogy még bizarrabb legyen az egész, a vacsora végén a személyzet egyik női tagja balerinaruhában táncol a vendég asztalán – legalábbis az egyik étteremről szóló beszámolóban ezt hirdetik.

Vampire Café, Tokió

Az elmúlt években ismét nagy divatja volt a vámpír témájú könyveknek, filmeknek, így nyilván van már ilyen stílusú étterem is – hol máshol, mint Japánban. A gótikus stílusú berendezések többsége vérvörös árnyalatban pompázik, vörös padlóval, falakkal és rengeteg gyertyával. A hangulatot a barokk zene teszi teljessé. A vámpíros étterem étlapja egyébiránt az olasz, a francia és a japán konyhára támaszkodik.

Vacsora az égben, Belgium

Brüsszelben 45 méter magasan lógva is megvacsorázhatunk – ha nincs tériszonyunk. Egyszerre maximum 22 vendéget emelnek a magasba, ahol egy sztárséf felejthetetlen gasztronómiai élményekkel – ritka ételek, különleges borok – gazdagítja az erre vágyókat. Közel félszáz méter magasból pedig Brüsszel páratlan panorámája tárul a vacsorázók elé. Annyira bejött ez az ötlet a belgáknak, hogy a tulajdonosok világszerte immár több mint 40 országban várják hasonló magasságokba az égben vacsorázni vágyókat: Ausztráliától Japánon, Indián, Dubajon át egészen Kínáig egyre több helyen hódít a lógós vacsi – sőt, mindez Budapesten is elérhető.

Sanghaji vacsora az égben
Fotó: AFP

Cat Café Nekorobi, Tokió

Akik imádják a viccesnek szánt macskás videókat, azoknak találták ki a Cat Café Nekorobit. Egy üvegajtón belépve olyan tér vár minket, ahol mindenhol cicák sétálgatnak. Persze van italautomata különböző kávékkal, teákkal, sőt még levessel is, de a hangsúly itt a macskákon van. A fő attrakció az esti cicaetetés: üvegtálkákban, padlóvilágítással és egy rakás cirmossal.

Fotó: AFP

Fortezza Medicea, Olaszország

Aki „börtönkosztra” vágyik, az utazzon el az olaszországi Volterrába a Fortezza Medicea étterembe! Az 1474-ben épült erőd valójában börtön. 2006-ban a vezetőség úgy döntött, hogy egyfajta rehabilitációs céllal létrehoznak egy éttermet az erődítmény falain belül, ahol a személyzetet a fogvatartottak adják. A projekt jól sült el, a nemzetközi sajtó és a vendégek is örömmel fogadták. Mindenesetre, aki itt enne, annak hetekkel korábban be kell jelentkeznie, ráadásul még egy kisebb átvilágításon is át kell esnie, hogy leülhessen a műanyag tányérok és evőeszközök elé.

Kannibálétterem, Japán

Műtőasztalon tálalt emberi testhez hasonlító étel, melyet ha megvágnak, „vérzik” is – ilyen tematikájú étteremmel is találkozhatunk Japánban. Ugyanakkor az emberhúsra vágyóknak rossz hír, hogy a washingtoni japán nagykövetség közleménye szerint Tokióban nincs olyan étterem, ahol emberi húst szolgálnának fel – önmagában már az is elég bizarr, hogy a 21. században ki kell adni egy ilyen közleményt.

A cikk a Manager Magazin februári számában jelent meg

(Börtönkoszt, kórházi menü és női testeken kínált ételek)

Manager Magazin – HU

étterem Manager Magazin gasztronómia extrém