Manager Magazin

Kis kluboktól a Nagy-Szín-Pad!-ig

Tehetséges feltörekvő zenekarokkal szinte az ország bármelyik pontján találkozhatunk, de vannak olyanok is, amelyek már hosszú évek óta elismertek a saját szubkultúrájukban – itthon és külföldön is –, mégis túl keveset tudunk róluk.

Évek óta pezseg a hazai zeneipar, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg korábban a megjelenési és fellépési lehetőségek menedzselése áthidalhatatlan akadályoknak látszottak, ma már az internetnek, a legkülönfélébb kluboknak, fesztiváloknak köszönhetően szinte bármilyen formáció hamar közönséget találhat magának. Igaz,

továbbra is főleg a fővárosi együttesekre irányul a figyelem, viszont szemmel látható kedvező tendenciák mutatkoztak meg abban, hogy több nagyváros is zenei centrummá vált, mint például Pécs, Debrecen vagy Miskolc.

A kezdő zenekaroknak támogatást nyújthat a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program is, amelynek célja, hogy népszerűsítse a magyar együtteseket belföldön és külföldön egyaránt, illetve egyfajta életpályamodell felvázolásával egyengesse a fellépők útját. Az NKA-támogatáson klubok is elindulhatnak, mint a fővárosi Fészek Kulturális Központ is: a klubok rendszeres élő zenei koncertprogram megvalósítására pályázhatnak, ennek keretén belül biztosítanak fellépést a zenekaroknak. Számos feltörekvő tehetség, illetve már évek óta fellépő együttes is lehetőséget kap a belvárosi klubban, mint az Ed Is On is. A formáció frontembere, énekese és dalszerzője Tasnádi Bence, a budapesti Katona József Színház Junior Prima díjas színművésze. A szentendrei illetőségű zenekar 2005-ben készítette el első lemezét Velem csak a baj van címmel, majd hosszabb szünet következett az együttes életében, de 2013 óta ismét aktívvá vált. Még ugyanabban az évben bejutott az A38-as Talentométer tehetségkutató döntőjébe, valamint Jordán Adél színésznővel kiegészülve adott elő több koncertet – közös számuk is megjelent Azt kérdezem címmel –, 2018-ban pedig a formáció Miatta című klipje különdíjat kapott a 3. Klipszemlén.

A „tehetségmutató” fődíját a közönségszavazatok alapján az idén az USEME nyerte
Fotó: MTI/Mónus Márton

Az ANEZ nevű együttes az indie-elektronikus duó kísérleti hangzásáról, vizualitásáról – amely koncertjeit és klipjeit is jellemzi – vált ismertté a közönség számára. A duó énekes tagja Szalai Anesz, társa pedig Demeter Zoltán, aki zenét szerez, szöveget ír, basszusgitározik és hangmérnökként is közreműködik. A formáció zeneszerzője egyébként több más hazai zenekarral is együttműködött már, például a Magashegyi Undergrounddal, a Kaukázussal vagy Mester Tamással. Az ANEZ első albuma egyben dupla lemez is volt (angol és magyar nyelven), melyet 2013-ban adtak ki Dust címmel, majd ugyanabban az évben a Psix Projekt nevű társulat zeneszerzőjeként is közreműködtek a Szkéné Színházban. A következő évben megjelent a második albumuk is Listen Closely címen, jelenleg Berlinben számos koncertmeghívásnak tesznek eleget, és az új lemezükön is dolgoznak.

A fontos rendezvénysorozatok, mint a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál vagy a Budapesti Tavaszi Fesztivál – ha csak a fővárosi lehetőségeket vesszük figyelembe – a számos hazai és külföldi sztárfellépő mellett a tehetséges feltörekvő és visszatérő zenekaroknak is lehetőséget biztosítanak. Az idei tavaszi fesztiválon például sikeres fellépést tudhat maga mögött az Ethnofil nevű formáció is, amely az elektronikus hangzást vegyíti a progresszív jazz-rockkal és más műfajokkal. A három nagylemezes zenekar fennállása óta több száz koncerten és számos jelentős elismerésen van már túl: a csapat 2012-es A38 Talento méter, valamint a 2015-ös Szimpla Lemming Program fődíjai után legújabb lemezét ötödik nyugat-európai turnéján mutatta be a párizsi Basier Salé jazzklubban, majd az A38 hajón, valamint számos vidéki nagyvárosban. A formáció rendszeres külföldi turnézásán kívül jelen van a jelentősebb itthoni kulturális fesztiválokon is.

Karácsony János gitáros, énekes
Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A fiatal zenekaroknak – melyek már beléptek az ismertség kapuján, de még szélesebb közönséget akarnak megszólítani – ideális lehetőség a VOLT Produkció és a Petőfi Rádió közös versenye, a Nagy-Szín-Pad!, amelyet már hatodik alkalommal rendeztek meg. A verseny meghívásos alapon működik, a szervezők nem fogadnak el jelentkezést, kizárólag olyan előadók és zenekarok vehetnek részt rajta, amelyek klubszinten már bizonyítottak, azonban a Nagy-Szín-Pad! nem tehetségkutató, hanem – ahogy a szervezők fogalmaznak – egy „tehetségmutató”. A verseny fődíját a közönségszavazatok alapján az idén az USEME nyerte, így a formáció ez évben felléphetett a Sziget, a Telekom VOLT, a Strand és a Campus fesztivál nagyszínpadán, illetve meghívást kapott a Petőfi Zenei Díj 2019-es showműsorába, amelynek 2019-ben is a Strand Fesztivál adott otthont, valamint koncertezhetet az Akvárium Klubban.

A 2015-ben alapított budapesti USEME zenekar tagjait több együttesből is megismerhette már a közönség: Csongor Bálint (Subscribe, ének), AngaKis Miklós (Subscribe, basszusgitár), Szalkai Tibor (Ex-Newborn, Ex-Idoru, Blind Myself, gitár), Varga Zoltán (SuperSize Re cording, billentyű) és Markó Ádám (Special Providence, dob), egy évvel később megjelent Világvevő címmel első lemezük. A rockzenekar a legnagyobb fesztiválokon kívül olyan bandák mellett koncertezett, mint az AWS vagy a Fish, 2017-ben telt ház előtt az A38 hajón mutatták be a Szélesvásznú ég című második albumukat.

A Nagy-Szín-Pad! minden döntős zenekara, így a Follow the Flow és a The Bluebay Foxes is egy-egy millió forintos videóklip-támogatásban részesül, a The Bluebay Foxes pedig vendégzenekarként meghívást kapott a Budapest Parkba, valamint a Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV jóvoltából színpadra állhat az Eurosonic Festivalon. Az elődöntők összes résztvevője fellépett a Sziget, a Telekom VOLT, a Strand és a Campus fesztiválon, valamint a Mol Nagyon Balaton eseményein. Különdíjat kapott még az USNK, saját koncertestet adhatnak az Akváriumban.

A cikk a Manager Magazin július-augusztusi számában jelent meg

(Kis kluboktól a Nagy-Szín-Pad!-ig)

Manager Magazin – HU

szórakozás Manager Magazin zene