Manager Magazin

Az elektronikus fizetések úttörői

Bár a készpénzmentes világ még távoli álomnak látszik, az elektronikus fizetési lehetőségek szédületes iramban fejlődnek, ahogy a terület meghatározó cége, a PayPal és az egyik legértékesebb európai fintech startup, a TransferWise példája is mutatja.

A PayPal az ezredfordulón jelent meg a piacon, amikor már lendületesen terjedt az internetes vásárlás, de a fizetések biztonsága jócskán hagyott kívánnivalót maga után. Ezért aztán az 1998-ban alapított Confinity Inc.-nél szoftvert fejlesztettek a probléma megoldására, az X. com pedig az online bankolásra alakult. A két startupból jött létre a PayPal. Az általuk fejlesztett alkalmazás közvetítő volt az elektronikus fizetési tranzakciók során a vevő és az eladó között, használatakor elég volt megadni egy e-mail-címet és egy jelszót. Már az első évben kétmillió felhasználójuk volt.

A társaság nem sokkal az internet lufi kipukkadását követően tőzsdére ment, de rövid idő elteltével felvásárolták: 2002-ben az internetes kereskedőház, az eBay az összes részvényéért 1,5 milliárd dollárt fizetett. (2015-ig egy cégként működtek, ekkor – elsősorban a befektetők nyomására – szétvált a két társaság.) A PayPal a Fortune 500-as listáján tavaly a 204. helyen végzett. Piaci értéke meghaladta a 43 milliárd dollárt, alkalmazottainak a száma közelítette 22 ezret. Tavaly év végén a cégnek 267 millió aktív felhasználója volt, hétmillió vállalkozás alkalmazta valamely szolgáltatását, a rendszeren keresztül 25 pénznemben 9,9 milliárd tranzakciót bonyolítottak le 578 milliárd dollár értékben, 19 millió webáruháznál lehet fizetni PayPallal.

A cég az online fizetési forgalom szinte valamennyi területén az éllovasok közé tartozik, s az utóbbi évtizedben felvásárlásokkal erősíti pozícióit.

Fotó: Louis Lanzano / Bloomberg / Getty Images

Így került a csoporthoz a Braintree is (2013), amely vállalatoknak kínál fizetési szolgáltatásokat, ügyfelei között megtalálható az és az Uber is. Az iZettle tavaly májusi megvétele is ezt a vonalat erősítheti – a svéd startup mobiltelefonhoz kapcsolható kártyaolvasójáról vált ismertté. A magánszemélyek közötti pénzforgalom világából idesorolható a 2015-ben felvásárolt Xoom, amely nemzetközi átutalásokat tesz lehetővé gyorsan, biztonságosan és költséghatékonyan. A szolgáltatást – amellyel 130 országba (hazánkba is) lehet pénzt küldeni – idén nyáron a PayPal 32 európai piacon is elérhetővé tette, komoly versenytársat teremtve azon cégeknek, amelyek az öreg kontinensen kínálnak a hagyományos banki szolgáltatásoknál jóval olcsóbb, azonnal vagy rövid idő alatt megvalósuló nemzetközi utalást.

Ez utóbbi terület egyik legizgalmasabb szereplője egyébként Európában a TransferWise, amely jóval fiatalabb ugyan, mint tengerentúli előde, de sok szempontból kitűnik még a pénzügyi startupok korántsem a megszokott utat követő világából is. S nem csak azért, mert ők voltak azok, akik sugárfertőzés elleni védőfelszerelésben vonultak végig London utcáin, hogy felhívják a figyelmet a pénzügyeket megfertőző toxikus költségekre, sőt, alkalmazottaik a hideg utcán fehérneműre vetkőztek, bizonyítván, hogy nekik aztán tényleg nincs mit takargatniuk. Ez a 2011ben indult startup működésének hatodik évében már nyereséget termelt.

Taavet Hinrikus és Kristo Käärmann
Fotó: PR

Az észt alapítók – korábban a Skype-nál dolgozó Taavet Hinrikus és a vállalkozás indítása előtt a Deloitte csapatát erősítő Kristo Käärmann – által az Egyesült Királyságban létrehozott cég szolgáltatása nemzetközi átutalásoknál közvetlenül köti össze azokat, akik az egyik országból a másikba különböző pénznemekben utalnának, s mindezért mérsékelt jutalékot számítanak fel. 2019 első negyedévének végén már négymillióan használták szolgáltatásaikat, a havi forgalom négymilliárd euró körül alakult. Azzal, hogy bankközi árfolyamon váltják át a devizákat, számításaik szerint évi egymilliárd eurónak megfelelő összeget spórolnak meg az ügyfeleknek.

A megoldás ma már nemcsak költséghatékony, hanem gyors is: az idei első negyedévben az ügyletek 19 százaléka 20 másodpercen, 78 százaléka két órán belül teljesült. Az átlagos költség egyébként ekkor 0,63 százalék volt (folyamatosan nyomon követhető a cég honlapján, hogy mely ügylet mely intézménynél a legolcsóbb – a cég jutaléka devizától függően 0,35–2,85 százalék). Szolgáltatásukhoz 15 nyelven biztosítanak supportot – magyarul is. Az alkalmazottak száma meghaladja az 1500-at, 12 országban (Budapesten is) nyitottak irodát. Bár eddigi nyilatkozataik alapján nem kívánnak bankká válni, már számlát is vezetnek, amelyhez ingyenes, többdevizás – előre feltölthető – prepaid kártya kapcsolódik, ezzel 200 fontig ingyenes a készpénzfelvétel. Sőt, a bejelentett tervek szerint nyitnak a vállalkozások felé is.

A TransferWise becsült piaci értékét a tavaszi tőkebevonás 3,5 milliárd dollárra emelte, amellyel Európa legértékesebb fintech startupjává vált. Befektetői között megtalálható a korábbi PayPal-alapító Peter Thiel és az űrturizmussal kapcsolatos terveiről ismert Richard Branson is.

A PAYPAL ALAPÍTÓI

A PayPal sokszor kerül a figyelem középpontjába alapítóival összefüggésben is, akik az elmúlt két évtizedben meghatározó alakjai voltak a technológiai szektornak. A Venturebeat.com-on januárban megjelent egy elemzés, amely szerint a cég indulásánál jelen lévő húsz ember 1995 és 2018 között 1005 alkalommal 645 vállalkozásba fektetett be közvetlenül vagy közvetve. A teljesség igénye nélkül néhány ezek közül.

Peter Thiel, a Confinity társalapítója, a PayPal vezérigazgatója. A Stanfordon jogból és politikatudományokból szerzett diplomát. Nevéhez kapcsolódik a Clarium Capital hedge fund, a Founders Found kockázatitőkealap-kezelő, a big datával foglalkozó Palantir, amely szoftvereket fejleszt például a CIA-nek és az NSA-nek. Komoly szerepe volt a Facebook ismertté válásában, ma is a közösségi médiacég igazgatóságának a tagja.

Max Levchin, a Confinity társalapítója a PayPalnál a biztonsági rendszereket fejlesztette, később volt a Google alelnöke, tagja a Yahoo! igazgatóságának. Közvetlenül a PayPal után a Slide képmegosztó platformba fektetett be, az elmúlt években a lakossági hiteltermékeket fejlesztő Affirm fintechhel összefüggésben lehet hallani róla, amely cég értékét az ez évi tavaszi tőkebevonást követően 2,9 milliárd dollárra becsülték.

az egyik legismertebb egyénisége az üzleti világnak. A ’90-es évek végén ő alapította az X.com-ot, amely a Confinityvel egyesült. Ma már elsősorban az elektromos autókat gyártó Tesla, a Mars meghódítását tervező, űriparban érdekelt SpaceX és a Solar City megújuló energiával foglalkozó cég kapcsolódik a nevéhez.

Reid Hoffman még a PayPal előtt az Apple programozója volt, próbálkozott közösségi oldal indításával is, később ez utóbbival került a figyelem középpontjába a LinkedIn „atyjaként”, de ott volt a Facebook és a szállásmegosztó Airbnb első befektetői között is.

Chad Hurley webdizájner, valamint Steve Chen és Jawed Karim programozók a manapság talán legismertebb videómegosztó YouTube-ot hozták létre, miután szakítottak a PayPallal.

Premal Shah más utat járt be, ő a Kiva.org nonprofit platform kulcsembere. A kezdeményezés a fejlődő világban igazán ismert. Támogatói pénzekből harmadik világbeli vállalkozóknak nyújtanak nagyon kedvezményes, rendkívül kis öszszegű (25 dollár) hiteleket. Honlapjuk szerint eddig 1,3 milliárd kölcsönt folyósítottak 78 országban, 96,7 százalékos visszafizetési arány mellett.

A felsoroltak mellett a 20-as első csapat tagjai voltak még Scott Banister, Dave McClure, Keith Rabois, David Sacks, Andrew McCormack, Roelof Botha, Jeremy Stoppelman, Ken Howery, Luke Nosek, Yishan Wong, Russel Simmons, Steve Chen, Jawed Karim és Eric Jackson.

 

PeterThiel és ElonMusk
Fotó: MM

A cikk a Manager Magazin szeptemberi számában jelent meg

(Az elektronikus fizetések úttörői)

(Címlapkép: Jaap Arriens/NurPhoto/AFP)

Manager Magazin – HU

Fintech TransferWise PayPal készpénzmentes