Manager Magazin

Újabb kapu nyílik meg

Beköszönt a multibankolás kora: mindegy, hogy hány banknál van folyószámlánk, egy alkalmazás segítségével egy felületen is elérhetők az adatok.

Napjaink digitális világában nagyon sok olyan téma van, amelyhez az egyszeri emberek nemhogy nem értenek, de még a fogalmakkal sem találkoztak soha. Ahhoz, hogy megértsük, mivel is foglalkozik az Aggreg8.io, amely elsőként szerezte meg Magyarországon a számlainformációs szolgáltatói licencet, tisztáznunk kell néhány fogalmat. Ezek közül az egyik legfontosabb a PSD2 (Revised Payment Services Directive), amely az egyik pénzforgalmi irányelve. A PSD2-nek az a célja, hogy ne csak kedvező környezetet teremtsen a digitális pénzügyi szolgáltatások fejlődéséhez, hanem az is, hogy támogassa az új szolgáltatók belépését a pénzügyi piacra, így harmonizálva a pénzforgalmat az EU-n belül.

A bankoknak hozzáférhetővé kell tenniük a harmadik feles szolgáltatók felé olyan szolgáltatásokat, mint például a számlainformációk lekérésének a lehetősége, a fizetéskezdeményezés, amelyeket eddig hivatalosan kizárólag a pénzintézet saját net-, illetve mobilbankján lehetett elérni. Eddig is létezett ilyen technológia, azonban ezeket a megoldásokat a bankok sem üzleti, sem technikai okokból nem támogatták, illetve próbálták akadályozni. A PSD2-vel változik a helyzet, a hitelintézetek kötelesek ezeket a szolgáltatásokat fej lesz tőbarátabb módon hozzáférhetővé tenni, azaz ezeket a funkciókat API-n keresztül elérhetővé tenni. Így a jövőben már nem csak a bankokon múlik, lesznek-e olyan megoldások, amelyekkel egy helyen kezelhetjük pénzügyeinket, olyan lehetőségekre is mód nyílik, mint például egy chatüzenettel kifizetni a vacsoraszámlát.

Jelenleg tíz magyarországi bank számlainformációi érhetők el a szolgáltatáson keresztül, amely a szeptember 14-i API-nyitással párhuzamosan további pénzintézetekkel bővül
Fotó: Shutterstock

A PSD2 ugyanakkor nem csupán a bankokat kötelezi az alkalmazásprogramozási interfész (API) megnyitására, hanem arról is szól, hogy a jövőben ezeket a szolgáltatásokat kizárólag az európai országok szabályozói, jegybankjai által engedélyezett piaci szereplők nyújthatják. Az Aggreg8.io elsőként szerezte meg Magyarországon a számlainformációs szolgáltatói licencet, azaz jogosult olyan megoldás építésére, amelynél a végfelhasználó felhatalmazásával közvetlenül hozzáférhet a bankjánál elérhető számlainformációkhoz alkalmazásprogramozási interfészen keresztül.

Az Aggreg8.io szolgáltatása alapvetően kétfókuszú, ahol a végfelhasználóknak – ingyenesen – arra nyújtanak megoldást, hogy a pénzügyeiket – függetlenül attól, hol vezetik a számlájukat – egy felületen tudják egyszerűen áttekinteni – hangsúlyozta a manager magazinnak Mudri György cégvezető, társalapító. Fejlesztési terveikről elmondta, a jelenlegi szolgáltatásukat összevonják a szintén általuk üzemeltetett Wyze költségkövető alkalmazással: ebben a számlainformációkon túl már kimutatások, szűrések is elérhetők. Ami viszont üzleti szemmel sokkal érdekesebb – és a bevételük is ebből származik –, hogy adataggregátorként más vállalkozásoknak segítenek abban, hogy saját szolgáltatásuk nyújtásához hozzáférhessenek ügyfeleik számlainformációihoz.

Jelenleg tíz magyarországi bank számlainformációi érhetők el a szolgáltatáson keresztül, amely a szeptember 14-i API-nyitással párhuzamosan további pénzintézetekkel bővül – fogalmazott Mudri György. Ha a bankok a szeptemberi határidőig elkészülnek a törvényileg kötelezően publikálandó API-kkal, akkor a cégvezető szerint a szolgáltatás az eddigieknél is stabilabb szint mellett lesz elérhető. A felhasználói élmény is változni fog, mivel a hitelesítéshez szükséges azonosítót és jelszót a továbbiakban már nem az Aggreg8 oldalán, hanem a banki felületen kell majd megadni, ami reményeik szerint tovább erősítheti a felhasználók szolgáltatásba vetett bizalmát.

A cikk a Manager Magazin szeptemberi számában jelent meg

(Újabb kapu nyílik meg)

Manager Magazin – HU

Fintech Manager Magazin Aggreg8