Manager Magazin

Mindenkit mobilissá tennének

Egy magyar cég a lánc nélküli kerékpárjukat továbbfejlesztve a mozgáskorlátozottaknak nyújt olyan megoldást, amely megkönnyíti a mindennapjaikat.

A hajtás megvalósítása nagy mérnöki kihívás volt, mert a munka és a család mellett Kohlhéb Róbert hobbiból kezdte el fejleszteni a stringbike-ot. A lánc nélküli kerékpár működési elve az, hogy a pedálokat forgatva a velük kapcsolatban lévő lengőkarok előre-hátra váltakozó mozgást végeznek: addig, amíg a lengőkar az egyik oldalon előre mozdul, addig a hátsó agyon lévő kötéldobról a kötelet letekeri, így megforgatva a kereket, ezzel egy időben pedig a másik oldalon a lengőkar hátra mozdul, a kötél pedig visszacsévélődik a dobra a kötéldob belsejében lévő rugónak köszönhetően. Ez a két folyamat zajlik felváltva mindkét oldalon. 2010-ben jött létre a Stringbike Kft. egy szabadalmi jogász segítségével és a Portfolion befektetésével, és ekkor készült el az első végleges piacképes változat.

A vállalkozás kutatásokat végzett, tudósokat is bevont a fejlesztésbe, együttműködtek a Testnevelési Egyetemmel, orvosokkal, ergonómusokkal, hogy a drive rendszer karakterisztikája a lehető legtökéletesebb legyen. Végeztek anyagvizsgálatokat is, hogy melyek azok az anyagok, amelyek a legtökéletesebben alkalmazhatók, és szinte elnyűhetetlenné teszik a fejlesztésüket. Ennek köszönhetően a hajtás jobban passzol az emberi ergonómiához, mint láncmeghajtású „testvére”. Ezért van az, hogy a stringbike tekerése közben dinamikusabbnak érezzük a mozgást.

Siker 3000 mérföldön

Fejlesztésre sok cég dollármilliókat költ, és ahhoz, hogy például a kerékpárpiacra beléphessünk a termékünkkel, az elismerések nagyon kevésnek bizonyulnak

– fogalmazott a manager magazinnak Podonyi János üzletfejlesztési vezető.

Fotó: VG

2010-ben, amikor bemutatták a terméküket Olaszországban, elismerést ugyan kaptak a találmányra, és hatalmas sikereket arattak, de ez korántsem volt elég ahhoz, hogy a stringbike-kal jelentős piacot tudjanak kiépíteni. Tehát mindenkinek tetszett, de ettől még nem kapkodtak utána a vásárlók.

Magyarországról indulva egy ilyen újítással nagyon nehéz dolga van a fejlesztőknek, nemcsak a tőke hiánya miatt, hanem, mert egy startup utáni fázisban lévő kis cég nehezen tudja felvenni a versenyt nagyobb társaival.

A cég márkájának egyik alappillére a mai napig az, hogy Szőnyi Ferenc 2012-ben a stringbike-kal 12. helyezést ért el a RAAM versenyen, amelyet a világ legkeményebb kerékpárversenyei között tartanak számon

– mondta Podonyi János. Ugyanis ez volt az első alkalom, amikor ezt a technológiát nagyobb kihívás elé állították. Szerinte az emberben mindig felmerül a kérdés, ha eltér az általában megszokottól, vajon kibírja-e a terhelést – de ezen a versenyen a termékük dokumentáltan is jól teljesített mind a 3000 mérföldön.

A handbike-élmény

2015-ben a vállalkozás életében nagy változások mentek végbe: megjelentek új kockázati-partnerek, belépett a cégbe a Széchenyi Tőkealap és a V3 Partners Zrt. A handbike prototípusa ekkor már megvolt, és az új tulajdonosok a hangsúlyt a mozgáskorlátozottak segítésére helyezték át. A handbike olyan felhasználói élményt nyújt a vele közlekedőnek, ami után nem kérdés, hogy mi a különbség a láncos és a drive rendszer között – tette hozzá Podonyi János. Ez a termék annyiban más, mint a többi piacon lévő handbike, hogy bárki tudja használni. A legfontosabb különbség ugyanis az, hogy míg a körkörös mozgás sokak számára kivitelezhetetlen, addig toló-húzó mozgásra mindenki képes.

A szerkezet alkalmas a 90 fokos hajtástartományra,de az is tudja működtetni a rendszert, aki csak 10 fokos toló-húzó mozgásra képes.

A mobilitás mindenkinek fontos, és ezzel a fejlesztéssel a mozgáskorlátozottak sincsenek röghöz kötve – hangsúlyozta az üzletfejlesztési vezető. A termék használhatóságának érdekében a tolás és a húzás erőssége egymástól függetlenül is állítható, ezzel is javítva a felhasználói élményt.

Fotó: VG

Ezáltal

a handbike-ot szklerózis multiplexes vagy izomsorvadásos betegek is tudják használni.

Ágota, aki a szklerózis multiplexe miatt soha nem tudott volna maratonokra menni, rátalált a handbike-ra, s ezáltal megélheti az álmait. Sajnos azoknak a betegeknek, akik sztrókot szenvedtek, a hagyományos handbike-ok nem megfelelők, mivel általában az egyik oldaluk a betegség miatt lebénul. Ezzel szemben ennek a fejlesztésnek köszönhetően ők is mobilissá válhatnak. A fejlesztésben segítségükre volt a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, amely mutatja, hogy a cég nemcsak a technológiára figyel oda, hanem a végfelhasználók kényelmi és felhasználói élményének fejlesztésére is.

Sztrókosokat is rehabilitálnak

Manapság mindenkinek nagyon fontos a kényelem, így ahelyett, hogy rehabilitálnánk vagy önerőből mobilissá tennénk a betegeket, nem ismertetjük meg őket azzal, hogy milyen lehetőségeik vannak. Ezért nagyon sokan csak a motoros változatot ajánlják, amellyel nemhogy nem rehabilitálják a beteget, de előbb-utóbb még kiszolgáltatottabbá teszik. Igaz, a motorossal gyorsabban jutnak el bárhova, de a szervezet ellustul és leépíti az izmokat. Összegezve:

ez az eszköz a mozgáskorlátozottaknak nemcsak a mobilitását, sportolását, de még a rehabilitációját is elő tudja segíteni, mert a használati tartományt fokozatosan tudják emelni, ami nem terheli meg hirtelen az izomzatot.

Podonyi János elmondta, jelenleg is folynak olyan vizsgálatok, amelyekben sztrókos betegek vesznek részt, és a cég fejlesztését használják a rehabilitációra. Ennek köszönhetően az épen maradt mozgásfunkciók, azaz oldal, amely a sztrók után is mozgásképes maradt, segíteni tud a másik oldal mozgásfunkcióinak fejlesztésében.

A stringbike iránti kereslet az elmúlt két-három évben konstans volt, ami évi néhány tucat darab eladását jelenti. Ez Podonyi János szerint annak köszönhető, hogy a fókuszt áthelyezték a mozgáskorlátozottak segítésére. 2016-ban a handbike fejlesztése még javában zajlott, 2017 elején jutottak el oda, hogy a Handbike 1.0 elkészült. Ennek a terméknek az értékesítésére a direct saleshez hasonló formát választottak. Nemcsak külföldön, de itthon is keresik a lehetőségeket, felveszik a kapcsolatot mozgássérült egyesületekkel, tánccsoportokkal, kosarasokkal.

A Gördülő tánccsoport velencei-tavi rendezvényén már visszatérő vendégek. Jelenleg a tesztekre, vizsgálatokra és továbbfejlesztésre koncentrál a vállalat. A termék annyira tartós, hogy az egyik angliai ügyfelüktől a napokban kaptak visszajelzést: most lépte túl a 2000 kilométert a handbike-jával, melyen még az eredeti kötél van fenn, és semmi baja – tette hozzá Podonyi János.

A cikk a Manager Magazin novemberi számában jelent meg

(Mindenkit mobilissá tennének)

 

Manager Magazin – HU

Streingbike handbike Kohlhéb Róbert