Manager Magazin

Csiszolatlan és csiszolt csodák

A Rolls-Royce vadonatúj terepjáróját nemes egyszerűséggel Cullinanre keresztelte. Mert aki valóban gazdag, azt tudja, hogy a luxus fokmérője a legnagyobb gyémánt, a Cullinan.

A világ mind ez idáig legnagyobb nyersgyémántja a több mint száz éve véletlenül talált Culli nan a maga 3106 karátjával. A karát, melyet mindig feltüntetnek a kő mellett, valójában egy mértékegység, és a gyémánt súlyára utal. Egy karát 0,20 grammal egyenértékű, tehát a Cullinan súlya hatvan dekagramm volt. Az angol koronaékszerek legreprezentatívabb drágakövei készültek végül belőle, mert ez a nyers kő nemcsak nagy, hanem rendkívül tiszta és jó minőségű is volt. Az antwerpeni csiszoló, aki a hasítását végezte, állítólag hónapokig tervezte a hasadást eredményező első ütések pontos helyét, majd az első kalapácsütés után, amellyel a vésőre sújtott, elájult. A felelősség gerjesztette stressztől egyszerűen eszméletét vesztette. A Cullinan legnagyobb csiszolt darabja az angol királyi jogart, a második legnagyobb része pedig a koronát díszíti.

Fotó: Anthony WALLACE / AFP

Meglehet, ilyen méretű gyémántot azóta sem találtak, több száz karátos darabok azonban rendre felbukkannak, különösen afrikai bányákból. Az ékszergyémánt kereskedelmét az iparág legjelentősebb cége, a dél-afrikai De Beers nagyon korán monopolizálta. A vállalatot irányító Oppenheimer család kiterjedt kapcsolataira jellemző, hogy monopóliumuk érdekében még a Szovjetunió illetékeseivel is meg tudtak egyezni. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a világ gyémántbányáinak döntő része a nyersgyémántot a De Beersnek adta el, és az csak annyit dobott piacra belőlük, hogy a mennyiség az árstabilitást ne veszélyeztesse.

Az aukciós forgalomban elkelt legdrágább gyémánt, a közel 60 karátos Pink Star 2017-ben a Sotheby’snél talált gazdára. Ismeretlen, névtelenségbe burkolózó vevő vette meg 71,2 millió dollárért, azaz 20 milliárd forintért.

Az eredetileg 132 karátos rózsaszín követ szintén Dél-Afrikában találták. Üzleti megfontolásból ovális alakúra csiszolták, hogy minél kevesebbet veszítsen a méretéből. A rendkívül egyedi színű, világosrózsaszín drágakő egy másik színes különlegesség rekordját döntötte meg. Az Oppenheimer Blue nevű követ 57 és fél millió dollárért (17 milliárd forint) a Christie’snél árverezték 2016-ban. A Cullinan után második legnagyobb ékszerminőségű gyémántot, az 1111 karátos Lesedi La Ronát Botswanában találták 2015-ben, színe a Cullinanhez hasonlóan tökéletesen átlátszó. A neve azt jelenti tswana nyelven, hogy a „Mi fényünk”. Botswanában a helyiek pályázhattak a névadásra, és végül ez lett a győztes javaslat, amiért beküldőjének kétezer dolláros pályadíjat fizettek ki.

A fentinél nem sokkal kisebb, 995 karátos Excelsiort 1893-ban bányászták a dél-afrikai Jagersfon teinben, a kékesfehér (tökéletes) színű követ azóta sem adták el. Ahogy az 1990-ben Kongóban talált 777 karátos Millennium Start is még trezorban tartja a De Beers vállalat. Egy kongói kislány sárga színű, 890 karátos követ talált, véletlenül. Bácsikája eladta egy gyémántkereskedőnek, Antwerpenben csiszolták 407 karátosra a fődarabját.

A cikk a Manager Magazin december–januári számában jelent meg

(Csiszolatlan és csiszolt csodák)

Manager Magazin – HU

Manager Magazin gyémánt ékszer