Nemzetközi gazdaság

Autóipari beszállítók lépnek le Szlovákiából

Két világhírű autóipari beszállító szlovákiai működése vált gazdaságtalanná, a Kasai és az Adient veszi is a sátorfáját.

Szlovákiában a napokban két autóipari beszállító jelezte, hogy felszámolja itteni tevékenységét. A világ vezető autóülés-gyártója, az Adient Turócszentmárton (Martin) melletti üzemében 2022 szeptemberében áll le a termelés, addig összesen 442 állást számolnak fel. A magyar határ menti Léván (Levice) 264 állás szűnik meg, miután a japán Kasai cég alig négy év után bezárja műanyagalkatrész-gyárát.

Fotó: AFP

A társaság korábban azt tervezte, hogy a BMW-nek, a Suzukinak, illetve a közeli Nyitrán letelepedett Jaguar Land Rovernek (JLR) szállít be, azonban számításaik nem váltak be. A Kasai hivatalosan csupán annyit közölt, mindent megtett a fennmaradásért, de nem járt sikerrel. A cég viszont egyetlen dolgozójának sem marad adósa.

A Lévai járásban egyébként 900 betöltetlen állást tartanak nyilván, az itt lévő, befejezés előtt álló mohi (Mochovce) atomerőmű máris jelezte, mintegy 60 műszaki végzettségű embert azonnal fel tudna venni.

A két autóipari beszállító leállása így is szokatlan Szlovákiában, mivel ez az ágazat az ipar legerősebb pillére, és az ország a négy autógyárának (VW, Stellantis, KIA Motors, JLR) köszönhetően világelső az ezer főre jutó legyártott gépkocsik alapján.

AUTÓIPAR beszállító Szlovákia
Kapcsolódó cikkek