Folytatja a piaci erőfölényükkel visszaélő technológiai óriások megrendszabályozását Dél-Korea, ezúttal a Google-re kiszabott 207,4 millió wonos (176,64 millió dolláros) büntetés kiszabásával – tudta meg a Reuters.

Fotó: Christoph Dernbach/dpa / dpa Picture-Alliance/AFP

Az ország hatóságai szerint a vállalat azzal, hogy nem engedélyezi Android operációs rendszerének testreszabását és ezzel úgynevezett Android forkok létrehozását, visszaél piaci helyzetével.

A trösztellenes hivatal szerint a Google által az eszközök gyártóira kényszerített töredezettségellenes megállapodás (Anti-fragmentation Agreement, AFA) gátolja a versenyt és lassítja az újabb eszközök piacra jutását. A Samsung például 2013-ban próbálkozott olyan okosóra piacra dobásával, mely módosított Android operációs rendszert használt volna, ám kénytelen volt más operációs rendszerre váltani, miután az amerikai cég szerint ezzel megsértette az AFA-t.

A Bloomberg szerint a döntés nem csupán az okostelefonokra vonatkozik, így a szabályozó az okostévék és az okosórák piacán is a verseny és azzal párhuzamosan az innováció fokozódását is várja a lépéstől, mely a bírságon kívül az AFA jövőbeni alkalmazásától eltiltja, jelenlegi szerződései esetében pedig azok módosítására kötelezi a Google-t.

Az amerikai cég fellebbezni készül a döntés ellen, és azt állítja, hogy az Android gyorsította az innovációt – a koreai cégek esetében is – továbbá javította a felhasználói élményt is. Mint mondják a versenyhivatal keddi döntése figyelmen kívül hagyja ezeket a szempontokat.

Dél-Korea és a technológiai óriások között nem ez az első összecsapás, az ország augusztus végi döntése megtiltotta azok számára, hogy az alkalmazások esetében csak a saját fizetési rendszereik legyenek elérhetőek, ami az alkalmazások használatával járó jutalékok rendszerét lehetetleníti el. Az augusztus végi döntés ugyancsak kedden lépett életbe.