Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése melletti elkötelezettség ellenére a jelenlegi fosszilisenergia-termelési tervek összeegyeztethetetlenek a kitűzött klímacélokkal – figyelmeztetett szerdai jelentésében az ENSZ Környezetvédelmi programja (UNEP).

Fotó: Julian Stratenschulte / Europress/AFP

A 2015-ös párizsi klímamegállapodás értelmében 2, de inkább 1,5 Celsius-fokban kell maximálni a Föld éghajlatának felmelegedését, és ennek egyik legfontosabb módja a fosszilis energiahordozók felhasználásának kivezetése.

A világ kormányainak tervei azonban „veszélyes eltérést” mutatnak ettől

– állapítja meg az UNEP. 

Az ENSZ-program szerint a fosszilis energiahordozók felhasználását azonnal és erőteljesen csökkenteni kell. Ploy Achakulwisut, a jelentés fő szerzője arra figyelmeztet, hogy a világ országai ennek ellenére a földgáz és a kőolaj felhasználásának növelését tervezik, s csak a szénfelhasználást tervezik csökkenteni szerény mértékben. 

Ennek következtében 2030-ra a szénnél 240, a kőolajnál 57, a földgáznál pedig 71 százalék lesz a különbség ahhoz képest, ami a 1,5 Celsius-fokos cél eléréséhez kellene – mutatott rá a kutató. Az összes fosszilis energiahordozó felhasználása több mint a duplája lesz a mostani tervek szerint annak, ami a 1,5 fokos célhoz kellene, és mintegy másfélszerese annak is, ha valóban csak 2 Celsius-foknál szeretnénk megfékezni a felmelegedést. 

A jelentés szerint a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő országai, a G20-csoport tagjai a koronavírus-járvány kezdete óta 300 milliárd dollárt különítettek el fosszilisenergia-termelésre, többet, mint megújuló energiaforrásokra. Azt viszont üdvözlik, hogy a fosszilisenergia-termelés nemzetközi pénzügyi dotációja jelentősen csökkent, és több nemzetközi fejlesztési bank már nem támogatja a befektetéseket ezen a területen.