Svédország beindított egy tartalék olajtüzelésű erőművet, hogy ezzel segítséget nyújtson a szomszédos Lengyelországot sújtó áramhiány mérséklésében – írta a Svenska Kraftnaet (SvK) svéd rendszerüzemeltető hétfői közleményére hivatkozva a Reuters.

A lépés előzménye, hogy 

a lengyelek segítséget kértek szomszédjaiktól, miután hétfőn becslések szerint közel 1700 megawattos áramhiány lépett fel.

Ezért Svédország Lengyelország rendelkezésére bocsátja a Karlshamnsverket erőművel, és annak teljes kapacitását – ismertette az SvK. Hozzátették, Svédországban is jelentősen megugrott az energiaigény, de ha az ország képes lesz támogatni szomszédját.

A lengyel hálózatüzemeltető vállalat, a PSE elmondta, hogy az országnak hétfőn nehézségekkel kellett szembenéznie a rendszer kiegyensúlyozásában, ami a vártnál alacsonyabb szélenergia-termelésre, valamint több blokk kiesésére vezethető vissza.

Az egyensúlyhiány egyik fő oka, hogy jelenleg nem rendelkezünk a szükséges teljesítménytartalékokkal

– nyilatkozta Beata Jarosz-Dziekanowska, az PSE szóvivője a Reutersnek.

Fotó: Piotr Wawrzyniuk / Shutterstock

A vállalat köszönetét fejezte ki a svéd mellett a litván, német és ukrán rendszerüzemeltetőknek is, aki szintén segítséget nyújtottak Lengyelországnak.

A probléma azonban még nem múlt el, és a rendszer kedden is nyomás alatt marad

– fűzte hozzá Jarosz-Dziekanowska.

Hétfőn 13:15-kor a lengyel termelési kapacitás 24 944 megawatt volt, miközben a kereslet elérte a 26 267 megawattot. A PSE adatai alapján a hiányt az importtal sikerült orvosolni.

A Lengyelország szolgálatába állított délkelet-svédországi Karlshamnsverket erőművet az Uniper közüzemi szolgáltató üzemelteti. Az erőmű és 622 megawatt kapacitással rendelkezik, ebből 562 megawatt képezi Svédország téli tartalékát november 16. és március 15. között.