Irán több pontján voltak kormányellenes tüntetések az elmúlt időszakban.

Ennek kiváltó oka az volt, hogy az ország délnyugati részén összeomlott egy épület, és több mint harmincan életüket vesztették. A tüntetők a kormány hanyagságát és a rendszer korruptságát tartják felelősnek, miközben az országos hatóságok szerint a helyi korrupció és a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása miatt történt a katasztrófa, és

sokakat letartóztattak az építési szabályok megsértése vádjával.

Egy videofelvétel tanúsága szerint, amelyet a Twitterre töltöttek fel magánemberek, még magát Hameneit is felelőssé tették a katasztrófáért a demonstrálók.

Hamenei abból az alkalomból intézett beszédet, hogy szombaton volt a 33. évfordulója Rúhollah Khomeini ajatollah, az 1979-es iszlám forradalom vezetője halálának.

Fotó: AFP

A Reuters arról írt, hogy legfelsőbb vezető beszélt arról is, hogy

az ország ellenségei kalózkodással vádolják Iránt, amiért több mint egy hete lefoglalt két görög olajszállító tankhajót a Perzsa-öbölben.

Hamenei beszédében elismerte, hogy Irán elkobozta az olajat a két görög hajóról arra hivatkozva, hogy a görögök is ellopták Irán olaját, és Teherán csak vissza vette, ami az övé.

A tankerek lefoglalása előtt Teherán figyelmeztetett, hogy büntetőintézkedéseket hoz Athén ellen, amiért a görög hatóságok

áprilisban az európai uniós szankciók keretében lefoglalták az iráni zászló alatt, 19 fős orosz legénységgel hajózó Pegas nevű tartályhajót Évia sziget partja közelében. 

Az Egyesült Államok később elkobozta a hajó 115 ezer tonnás iráni olajszállítmányát, és egy másik hajón az Egyesült Államokba küldte.

A Pegast a tulajdonos tisztázása után elengedték. A Pegas egyike volt annak az öt hajónak, amelyekre az Oroszország elleni amerikai szankciók vonatkoztak.

A Reuters hírügynökség szerint iráni lakosok arról számoltak be a tüntetéshullám közben, hogy

a hatóságok blokkolják az internetszolgáltatást, amivel nyilvánvalóan az a céljuk, hogy a közösségi médiában ne szerveződjenek tüntetések.