Kanada legnagyobb szövetségi szakszervezete felhagy a szerződéses tárgyalásokkal, mivel a kormány nem hajlandó olyan emeléseket felajánlani, amelyek lépést tartanak a megélhetési költségek emelkedésével – tudatta a The Thyee. 

A 120 ezer közalkalmazottat képviselő Kanadai Közszolgálati Szövetség (PSAC) hetek óta fontolgatja a sztrájkot, de szerdán hivatalosan is patthelyzetet hirdetett. A szakszervezet egyeztetést kezdeményez a megegyezés érdekében.

A szakszervezet inflációkövető bérezést sürget az állami szektoron belül

A szakszervezet három év alatt 13,5 százalékos emelést követel – azaz évi 4,5 százalékos emelést –, szemben a kincstári igazgatóság ajánlatával, amely négy év alatt kevesebb mint nyolc százalékot emelne.  A kanadai inflációs ráta márciusban 6,7 százalékra emelkedett. A közalkalmazottak jelentősebb emelést szeretnének elérni, és több jogot kívánnak kivívni a távmunkával kapcsolatban. Emellett a kikapcsolódáshoz való jogra is igényt tartanak, hogy a munkavállalók ne legyenek kötelesek a munkaidő lejártával az e-mailekkel és a hívásokkal foglalkozni.

Mint minden kanadai munkavállaló, mi is érezzük a megszorítások hatásait, és a legrosszabb valószínűleg még hátravan. Kanada legnagyobb munkaadójaként Trudeau kormányának gondoskodnia kell arról, hogy a munkavállalók helyzete ne romoljon

 – mondta Chris Aylward, a PSAC elnöke.

Aylward hozzátette, hogy a kormány nem várhatja el, hogy a munkavállalók viseljék a kanadai gazdaság helyreállásának költségeit, miközben az élelmiszerek, a gáz és a közüzemi szolgáltatások lassan megfizethetetlenné válnak, és az ország inflációs rátája is 6,7 százalékra emelkedett márciusban. Hangsúlyozta, hogy a munkavállalóknak jobban, mint valaha, tisztességes bérekre és megfelelő munkakörülményekre van szükségük ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a növekvő költségekkel.

A PSAC – mely a 17 szövetségi szakszervezet közül a legnagyobb érdekképviseleti szerv – ebben a tárgyalási fordulóban elsőként ül tárgyalóasztalhoz, négy nagy munkavállalói csoportot képviselve. 

Ha az egyeztetés során nem sikerül megállapodásra jutni a kanadai kormánnyal, a PSAC szerint a szakszervezet kénytelen lesz a sztrájk eszközével élni.

A protester waiving Canadian National flag during the protest at Queens Park to support the truckers and denounce the government policy of mandatory vaccination in Toronto, Canada (Photo by Arindam Shivaani/NurPhoto) (Photo by Arindam Shivaani / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Arindam Shivaani / NurPhoto via AFP

A távmunka is átgondolásra szorul, a fiatalok a rugalmasabb munkavégzés felé fordulnak

A világjárvány miatt a távmunka jelentős szemponttá vált a szövetségi szakszervezetek számára. A minisztériumok mindegyike felelős azért, hogy eldöntse, hol dolgoznak az alkalmazottai, és sokan közülük továbbra is otthonról akarnak dolgozni. Vannak, akiknek hetente két-három napot kell az irodában tölteniük, míg mások teljes munkaidőben otthonról dolgozhatnak. A minisztériumoknak meg kell majd harcolniuk a tehetségekért, mivel a munkavállalók olyan munkahelyeket keresnek, amelyek lehetővé teszik azt, hogy bárhonnan dolgozzanak. 

A PSAC tárgyalna arról is, hogy a vezetők ne dönthessenek önkényesen az alkalmazottak munkavégzésének helyéről.

A szakszervezet továbbá nagyobb egyensúlyt teremtene a munka és a magánélet között a távmunkában dolgozók számára, biztosítva a munkavállalók számára azt, hogy a munkaidő lejártával figyelmen kívül hagyhassák a munkahelyi telefonhívásokat és sms-eket.