Újrahasznosított szennyvízből készült sört dobtak piacra Szingapúrban – írja a Bloomberg.

A NEWBrew néven forgalmazott alkoholos ital az ország nemzeti vízügyi hatóságának és egy helyi kézműves sörfőzdének (Brewerkz) az együttműködésével jött létre. A NEWBrew sört először egy 2018-as vízügyi konferencián mutatták be, majd idén áprilisban kezdték árusítani a szupermarketekben és a Brewerkz üzleteiben.

újrahasznosított szennyvízből készítenek sört Szingapúrban, NEWBrew a neve
Fotó: The Straits Times

A NEWBrew előállításához NEWater márkájú vizet használnak, amelyet szennyvízből állítanak elő, és először 2003-ban folyt ki a tisztítóművekből, hogy javítsa a sziget vízellátottságának biztonságát. A vízügyi hatóság szerint az új sör előállítása része annak a törekvésnek, hogy a szingapúriakat a fenntartható vízhasználatra és az újrahasznosítás fontosságára neveljék.

A szennyvíz ivóvízzé alakításának, amely korábban nagy ellenállásba ütközött, az elmúlt évtizedben egyre nagyobb a támogatottsága, mivel a világ édesvízkészlete fogyóban van.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) becslései szerint évente legalább 2,7 milliárd ember szenved vízhiánytól legalább egy hónapig. A korlátozott édesvízkészletekkel rendelkező fejlett gazdaságok (például Izrael és Szingapúr) már beépítették az újrahasznosítás technológiáját a vízellátás biztosításába. Ezenkívül Los Angeles és London is vizsgálja, hogy követi-e ezt a példát. 

A NEWater semleges ízű, ezért tökéletesen megfelel a sörfőzéshez

– vélekedik a Brewerkz sörfőzde egyik tagja.

szennyvízből sör Szingapúr NewBrew
Fotó: NewBrew

Más műhelyekben is kísérleteztek már újrahasznosított szennyvízzel a sörfőzés során. A stockholmi Nya Carnegie Brewery a sörgyártó óriás Carlsberggel és a Svéd Környezetvédelmi Kutatóintézettel (IVL) együttműködve egy tisztított szennyvízzel készült világos sört dobott piacra, míg a kanadai Village Brewery a Calgary Egyetem kutatóival és az amerikai Xylem víztechnológiai vállalattal közösen dolgozta ki saját italát.

Persze nem mindenkit győzött meg a NEWBrew ötlete.

Ha sört szeretnék, akkor valami normális vízből készültet választanék

– mondta egy szingapúri diák, akinek a véleményét a jelek szerint nem osztják olyan sokan, hiszen az első sorozat NEWBrew már elfogyott a Brewerkz-éttermek csapjaiból, és a vállalat becslései szerint július végére a szupermarketek polcain sem lesz már a sörkülönlegességből.

Az újabb sorozat gyártásának megkezdése előtt azonban mindenképpen értékelik a fogyasztói visszajelzéseket a sörfőzde közleménye szerint.