Ankara és Moszkva olyan, helyi valutában történő kereskedelmi fizetésekről szóló javaslaton dolgozik, ami segítene a töröki kormánynak abban, hogy lassítsa szuverén tartalékainak csökkenését – adta hírül a Bloomberg jól értesült forrásokra hivatkozva. A kérdésről egyeztet Iránban a két elnök, Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan.

koronavírus Coronavirus bankjegy pénz Banknote of orosz rubel Russian rubles on the background of stock charts tőzsde. Concept of gazdasági szankciók Economic Sanctions in Russia oroszország
Fotó: Anton Petrus / Getty Images


Oroszország kulcsfontosságú szerepet tölt be a török energiaellátás szempontjából, 

tavaly onnan származott a kőolajimport negyede és földgázbehozatal mintegy 45 százaléka. 

Ennek köszönhetően hatalmas orosz többlet alakult ki a kétoldalú kereskedelmi forgalomban, a török 6,5, az 29 milliárd dollárt tett ki 2021-ben. Emellett az sem elhanyagolható, hogy az orosz turisták több milliárd dollárt költenek el Törökországban.
A források szerint a most kidolgozás alatt lévő javaslat lehetővé tenné, hogy Ankara lírában fizessen az energiaimportért, 

így megőrizhetné külföldi devizatartalékait, amelyek 59 milliárd dollár alá estek a hónap elején az egy évvel ezelőtti 97 milliárdról. 

Az így kapott pénzt pedig később Moszkva felhasználhatná a Törökországból származó import finanszírozására. Hasonlóképpen szerepet kapna az üzletben a rubel is. A két ország energetikai minisztériuma egyelőre nem kommentálta az értesülést. 
A Bloomberg elemzése szerint a megoldás mindkét fél számára előnyös lenne. Oroszország szempontjából azért, mert így az exportőrök lírát kapnának euró vagy dollár helyett, ami a nyugati szankciók miatt az értéke ellenére biztonságosabb. Törökországnak pedig azért, mert enyhítene a lírára nehezedő nyomáson.