A globális autóipar egyik legnagyobb szereplője, a Renault csoport és a Magyarországon is gyártóbázist üzemeltető, a fenntartható mobilitást támogató modern hajtástechnológiák vezető nemzetközi fejlesztője, a német Vitesco Technologies stratégiai együttműködést írt alá az elektromos és a hibrid hajtásláncú autók erősáramú elektronikai rendszereinek közös fejlesztéséről és gyártásáról.

611451544 PARIS, FRANCE - SEPTEMBER 29:  A view of the new Renault prototype during the Renault party at 'Mondial de l'Automobile at Parc des Expositions Porte de Versailles on September 29, 2016 in Paris, France.  (Photo by Aurelien Meunier/Getty Images)

Fotó: Aurelien Meunier / Getty Images

A Vitesco Technologies hétfői közleménye szerint a megállapodás értelmében a két társaság egyesíti szellemi és gyártási képességeit. A felek célja egy a piacon egyedülálló erősáramú elektronikai koncepció kifejlesztése, One Box néven. A Renault csoport az elektromos és a hibridjárművek terén szerzett tudását osztja meg és használja fel, míg a Vitesco Technologies a „kategóriájában legjobb” technológiákat és eljárásokat biztosítja. 

A One Box egy olyan kulcsfontosságú elektronikai egységet takar, amely egy dobozban egyesíti a hibrid- és elektromos járművek energiaellátáshoz, valamint a hajtáshoz kapcsolódó összes meghatározó alkatrészét.

A Renault járműveinek jövőbeli fejlesztése során példátlan kompaktságot érhetnek el a One Box segítségével, ennek köszönhetően további hangsúlyt fektethetnek az utastér méretének és a kényelemnek a növelésére. Az újdonság konfigurációi, az összeszerelése, valamint a különböző alapvető alkatrészek az elektromos és hibridhajtásláncokhoz igazodnak. A fejlesztési munkálatok döntő részben Toulouse-ban zajlanak majd. 

A One Box a tervek szerint 2026-tól a Renault elektromos és hibridjárműveiben jelenik meg. A cél az, hogy a Renault csoport ezt a terméket a 100 százalékban elektromos járművek számára szerelje össze a franciaországi ipari telephelyein.

Ezzel az új partnerséggel a Renault csoport kiterjeszti az elektromos értéklánc feletti ellenőrzését,

miután integrálja a rendszerébe ezt a „minden az egyben” erősáramú elektronikai eszközt. 

A partnerség részeként a Renault csoport többéves megállapodást kötött a Vitesco Technologiesszel a Renault hibridjárműveinek erősáramú elektronikai rendszereinek kifejlesztésére. Ezen túlmenően a Vitesco Technologies 2025-től a Renault csoport számára egy High Voltage Boxot szállít majd, amely egyesíti a DC/DC átalakítót és a töltőt az akkumulátoros elektromos járművekhez.