Nemzetközi gazdaság

Az életben maradás záloga lesz az orosz útlevél Melitopolban

Június elsejétől új szabályozást vezetnek be az oroszok a megszállt nagyvárosban. Az egészségügyi ellátás csak az orosz okmánnyal rendelkezők számára lesz elérhető.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta Moszkva egyik fő törekvése a területek elfoglalása mellett a megszállt térségek lakosságának eloroszosítása. Ennek érdekében pozitív és negatív motivációs eszközöket egyaránt bevet. Ez utóbbi kategóriába tartoznak a megszállt Melitopolban a közelmúltban bevezetett intézkedések is – számolt be róla az Unian ukrán hírügynökség.

Ukrainian refugees luggage with passport and yellow-blue flag. Evacuation of civilians, families from Ukraine crossing the border. Stop war, support Ukraine, stand with Ukraine.
Fotó: Shutterstock

A Zaporizzsjai területen található, a háború előtt mintegy 150 ezer lakosú városban orosz útlevélhez kötik, hogy az emberek kórházba mehessenek, ahogy azt is, hogy a gyógyszereiket kiválthassák. Ez az intézkedés június elsejétől lép életbe.

Az ellenség azt mondta, hogy senki sem mehet be a kórházba, akinek nincs orosz útlevele. Nem kaphat ingyen gyógyszert, ha nincs útlevele. Amennyiben valaki krónikus betegségben szenved, és folyamatosan szüksége van gyógyszerekre az életben maradáshoz, akkor nem juthat hozzá, ha nincs orosz útlevele

– panaszolta Ivan Fedorov, Melitopol ukrán polgármestere.

A városvezető hangsúlyozta, hogy a település lakói sokszor választás előtt állnak: vagy élet orosz útlevéllel, vagy halál. Szerinte önként nagyon kevesen kérvényeznék az orosz útlevelet, de jelenleg sokaknak ez a túlélés egyetlen biztosítéka.

Fedorov elmondta azt is, hogy minden helyi egészségügyi intézményt átállítanak az orosz elektronikus rendszer elszámolási rendszerére. Ez megköveteli, hogy az orvosoknak és a betegeknek is orosz okmányokkal kell rendelkezniük.

Ráadásul ez nem csupán Melitopolban probléma. A hírek szerint Moszkva azt a célt tűzte ki, hogy szeptember elsejétől mindenkinek, aki a tavaly őszi népszavazással Oroszországhoz csatolt területeken él, orosz útlevél szükséges. Ennek elérése miatt vezetik be az ilyen és ehhez hasonló intézkedéseket.

Ukrajna szerint Oroszország már csak zöldfülűeket tud mozgósítani, így sikeres lehet az ellentámadás

Az ukrán védelmi miniszter nagyon bizakodó az ellentámadással kapcsolatban. Elmondta, hogy a cél világos: Ukrajna 1991-es határait vissza kell állítani. Olekszij Reznyikov hozzátette, hogy Oroszországban már csak képzetlen újoncokat tudnak a frontra vezényelni, ami megkönnyíti a dolgukat az offenzíva során.

 

orosz útlevél háború Oroszország Melitopol
Kapcsolódó cikkek