A Szovcombank közleménye szerint az ENSZ még 2022-ben számlát nyitott Oroszországban – miután a nyugati szankciók megnehezítették a szokásos fizetési csatornák használatát –, amelyeken keresztül helyi pénzügyi intézményektől szedett be tagsági díjat az éghajlatvédelmi programjának a finanszírozásához – írta a Reuters.

Daily Life In KaliningradSovcombank logo on building is seen in Kaliningrad Russia on 7 September 2019  (Photo by Michal Fludra/NurPhoto) (Photo by Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP) ENSZ
Az orosz Szovcombank csatlakozna az ENSZ klímavédelmi programjához, és ehhez felmentést kér az amerikai szankciók alól.       
Fotó: AFP 

A Szovcombank, amely az orosz jegybank szerint az ország legfontosabb hitelintézetei közé tartozik, csütörtökön tette közzé, hogy az ENSZ egy meg nem nevezett hitelezőnél nyitott bankszámlát, hogy lehetővé tegye a nemzetközi szervezet számára a rubelben történő tranzakciókat

Az ENSZ titkársága közel két éve nyitotta meg a számláját, miután az alapvető fizetési csatornákat a korai szankciók elzárták 

– nyilatkozta a szervezet szóvivője. Emellett kiemelte, hogy ez összhangban van azzal a politikájukkal, hogy minden tagállamnak segíteniük kell a megállapított hozzájárulások befizetésében; enélkül ugyanis az országok elveszítenék a szavazati jogaikat.

A nyugati országok 2022 februárja, az ukrajnai háború kirobbanása óta átfogó szankciókat vetettek ki Oroszország pénzügyi rendszerére, amellyel a háború finanszírozását akarták megnehezíteni Moszkva számára.

A Szovcombank is ekkor került fel az amerikai pénzügyminisztérium feketelistájára, gyakorlatilag kizárva a hitelezőt a nyugati pénzügyi rendszerekből, megtiltva az amerikaiakkal való kereskedelmet és befagyasztva az Egyesült Államokban tartott vagyonát.

A bank most a pénzügyminisztériumhoz fordult, hogy legalább az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) a finanszírozásához különleges mentességet kapjon a tilalom alól,   

ezzel Washingtont is tesztelve, hogy a lassan két éve tartó háború után mennyit hajlandóak engedni a szankcionált orosz vállalatoknak.

Az UNEP közölte, hogy eddig 114 ezer dollár tagsági díj érkezett meg más orosz bankoktól, amelyek kulcsfontosságúak a fejlődő országokban tervezett éghajlati és zöld projektek finanszírozásához.

Az orosz külügyminiszter rendkívüli ülést kezdeményezett az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette, hogy rendkívüli ülést kezdeményezett az ENSZ Biztonsági Tanácsában a hadifoglyokat szállító lelőtt repülőgép miatt. Reméli, hogy a tanács lelkiismeretesen fogja végezni a munkáját.