Felfüggesztette a munkát vasárnap az orosz orszki olajfinomító, miután péntek este átszakadt a város gátja a környező Orenburg régióban dúló áradások miatt – közölte a Reuters, az orosz hírügynökség információját.

Dam bursts in Orsk, Russia
Fotó: Anadolu via AFP

A Moszkvától mintegy 1800 km-re (1100 mérföldre) keletre, Oroszország kazahsztáni határához közel található finomító éves olajfeldolgozási kapacitása hatmillió tonna. RIA állami hírügynökség jelentése szerint az üzem felfüggesztésének célja az ökológiai kockázatok elkerülése volt, a környező Orenburg régiót, valamint Oroszország és Kazahsztán közeli részeit sújtó árvizek miatt.

Április 5-én este gátszakadás történt Orszkban. A mentők azonnal megkezdték az emberek evakuálását. Az orenburgi régió kormányzója, Pasler éjszaka azt mondta, hogy Orszkban minden szükséges erő dolgozik a lakosság megsegítésén és a gátszakadás következményeinek felszámolásán. Orszkban 12 ideiglenes ideiglenes fogva tartási központ működik. A városban már több mint 1,1 ezer embert evakuáltak a gátszakadás után .

Jelenleg több mint 150 település elérhetetlen az árvíz miatt Orenburg régióban. A hatoságok azt is közölték, hogy 6132 lakóházat és 9643 háztartási telket öntött el a víz. A gátszakadás a feltételezések szerint gondatlanság és az építési biztonsági szabályok megsértése miatt következett be.