Felvásárolhatja a brit királyi posta, azaz a Royal Mail anyavállalatát, az International Distributions Services (IDS) nevű céget Daniel Kretinsky cseh milliárdos – értesült a Reuters. Kretinsky állítólag már meg is tette készpénzes ajánlatát április 9-én, ám az IDS igazgatótanácsa visszautasította azt. Jelenleg az ajánlat javításán dolgozik a potenciális vevő.

posta A person posts a letter in a golf Royal Mail post box, alongside florally decorated red telephone boxes the High Street in Uxbridge, west London on July 11, 2023. In the Conservative stronghold of Uxbridge, west London, many voters hope that change is in the air as they prepare to choose former prime minister Boris Johnson's replacement as MP. Johnson quit parliament last month and the opposition Labour Party is favourite to pick up the seat when voters go to the polls on July 20. (Photo by Justin TALLIS / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY Caroline TAIX
A cseheknek muzsikálhat a brit királyi posta / Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

Csőstül jött a baj, szenved a brit királyi posta 

A brit királyi postának, amelynek piaci értéke a keddi árfolyammal számolva az utóbbi időben 2,1 milliárd angol fontra esett, már amúgy is Kretinsky a legnagyobb részvényese mintegy 27 százalékos befolyással.

Kretinsky a Patrik Tkac-csal 2018-ban alapított VESA Equity Invesment befektetési cégen keresztül vásárolta be magát az IDS-be, miközben részvénypakettet szerzett az ugyancsak brit J Sainsbury szupermarketláncban, a francia Casino-láncban és a hazánkban is jelenlévő Foot Locker sportcipő-kiskereskedelmi vállalatban is. A posta felvásárlására viszont egy másik cége, az EP Group tett most ajánlatot.

A csomagkézbesítés 360 éves monopóliumát nemrég elvesztett Royal Mailnek tudniillik az elmúlt években súlyos gondokkal kellett szembenéznie. 

A postai dolgozók sztrájkhulláma mellett egy kiberbiztonsági incidens is borzolta a kedélyeket, miközben a kézbesítési célok elmulasztása miatt a szabályozó hatóság, azaz az Ofcom is megbírságolta a céget. A brit királyi postán kívül ugyanakkor az IDS-hez tartozik az amszterdami székhelyű General Logistics Systems nemzetközi csomagküldő hálózat is.

London célponttá vált

Az utóbbi időben egyre többen érdeklődnek a londoni tőzsdén jegyzett vállalatok iránt, mivel a többi vezető börzén látható emelkedéshez képest lemaradóban van a City cégeinek árfolyamszintje.

Mindenesetre ha a posta elfogadná Kretinsky ajánlatát, a brit kormány ellenőrzésére is számíthat a Nagy-Britanniában hatályos nemzetbiztonsági és befektetési törvény értelmében, amely a minisztereknek jelentős beleszólást biztosít a kritikus infrastruktúrát érintő ügyletekbe.

Az üzleti, energiaügyi és ipari stratégiáért felelős minisztérium 2022-ben is felülvizsgálta a VESA tervét, amikor az akkori 22 százalékos részesedését 25 százalék fölé akarta növelni.

Az IDS részvényei a legutóbbi, 2021. júniusi 571 pennys csúcsukról nagyjából kétharmadukkal 213 pennyre estek vissza szerda reggelig, majd később a hírre napon belül 14 százalékkal, 244 penny fölé lőttek ki.

Az International Distributions Services árfolyama 2024-től
 

A cég bevételei 2023 első 9 hónapjában 3,8 százalékkal, 9,45 milliárd fontra nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az idei második fél évben a menedzsment már működési nyereségre számít, miután az első félévben még 169 millió fontot buktak ezen a soron.

A londoni tőzsdecsoport (LSEG) elemzői konszenzusa szerint tartani kell az IDS-t, a cég részvényeinek a medián célára pedig 300 penny.