Pécs regionális szerepköre mennyire erős a térségben?

Pécset történelmi múltja régiós szerepkörrel ruházta fel, a város kétezer év óta régióközpont, a római kortól a mai napig bezárólag, és ezen semmiféle adminisztratív intézkedés nem tud változtatni. A rendszerváltáskor a pécsiek jól és gyorsan reagáltak a gazdaság új kihívásaira. A szén- és uránbányászat hajdani fővárosa sikeres paradigmaváltást hajtott végre, s mára a város Dél-Dunántúl gazdasági, kereskedelmi, kulturális, oktatási és tudományos központja. A siker titka, hogy nem alkottunk új koncepciókat, helyette a történelmi múlt folytatása mellett köteleztük el magunkat. A város hosszú távú fejlődése érdekében 1998-ban új városfejlesztési stratégiát dolgoztunk ki.

Milyen eredmények születtek 1998 óta?

A városban található munkaerő kiválóan alkalmas egy magasabb színvonalú gazdaság szellemi és technikai háttere kiszolgálására. Megfelelő befektetésösztönzés mellett hat év alatt benépesült az ipari park. Az itt működő vállalkozások tevékenysége messzemenően harmonizál Pécs gazdasági hagyományaival. Okultunk a privatizációból, hiszen azok a magánosított pécsi cégek tudtak fejlődési pályára állni, amelyek tevékenysége évszázados múltra tekintett vissza, így például a hús-, a dohány-, vagy a söriparban. A város a régió kereskedelmi központjává lett. Néhány év alatt több mint 200 ezer négyzetméterrel bővült a szolgáltatóépületek területe a városban. Csak a bővülésével több mint ötezer új munkahely jött létre. A bankok és biztosítótársaságok ide helyezték régiós feladatokat ellátó központjaikat. Pécsett a munkanélküliségi ráta 15-18 százalék is volt öt-hat évvel korábban, jelenleg öt százalék körül ingadozik. A pécsi egyetemen ma már 30 ezer diák tanul, ahol közel hétezer alkalmazott dolgozik.

Egy város akkor fejlődik látványosan, s tölthet be teljes körű logisztikai szerepet, ha közúton, vasúton és légi úton egyaránt könnyen megközelíthető. Milyennek ítéli Pécs megközelíthetőségét, összehasonlítva a többi régióközponttal?

Vasúton, közúton két-két és fél óra alatt elérhetők vagyunk a fővárosból. Előrelépés történt a légi közlekedésben. Tavaly elkészült a repülőtéri aszfalt kifutópálya, decemberben adják át a teljes technikai infrastruktúrát. A közúti közlekedés hiányossága az autópálya, néhány vidéki nagyvárost kivéve, sokan küzdenek Pécshez hasonlóan a gyorsforgalmi utak építése érdekében. Az autópálya helyett a gyorsforgalmi út építését kellene előtérbe helyezni, hiszen ilyen kis országban, ahol a két település közötti távolság alig haladja meg az ötszáz kilométert, idő- és pénzpazarlás az autósztrádák építése. Mindemellett az a tapasztalat, akit Pécs igazán érdekel befektetési vagy egyéb szempontból, azt nem igazán a megközelíthetőség érdekli, hanem olyan többletelőnyök, amit más városban nem talál meg.

Miközben számos település anyagi okok miatt egyre kevesebb pénzzel tudja támogatni a kultúrát, addig azt Pécs évek óta kiemelt területként kezeli.

Van egy álom, híres várossá tenni Pécset, mert a híres városok az erősek és fejlődők a világon. Önmagában a PR és a kampány ehhez kevés. Nekünk történelmi múltunkat, Pécs rendkívül gazdag, egyedi kulturális életét kell ismertté tenni, mert csak azokat a városokat keresik, amelyeknek ismert a színháza, vagy a művészete, a balettegyüttese. A nyáron adtuk át a tettyei újjáépített szabadtéri színpadot. Most pályázunk az Európa kulturális fővárosa címre, egy multifunkcionális kiállítás- és konferencia-központra. Előkészület alatt van, és várhatóan jövőre elkezdődik egy élményfürdő és wellnessközpont építése Balokány környékén. Rövidesen letesszük az alapkövét egy új kiállító- és konferencia-központnak. A régi vásártérrel szemben épülő komplexum első üteme zöldmezős beruházás keretében valósul meg, a második ütem pedig a régi szennyvíztelep helyén, ahol összesen 24 ezer négyzetméteren létesülnek kiál-lító- és koncerttermek.

Sok önkormányzat igyekszik minden tevékenységet vállalkozásba adni, miután az önkormányzatok - az államhoz hasonlóan - általában kevésbé gondos és igyekvő tulajdonosok. Ön hogyan vélekedik erről?

Mindent nem lehet az önkormányzati szférában privatizálni és piaci alapokon működtetni. Rendkívül vegyes az önkormányzati működtetése és üzemeltetése szerte a világon. Az önkormányzatok tőkepiaci részvételének vagyok a híve, nem igaz, hogy az önkormányzat minden esetben rossz vállalkozó. A speciális, magasabb szintű szolgáltatásokat - mint például a hulladékfeldolgozás, vagy a regionális hulladékkezelés - ki lehet vinni a piacra. Viszont önkormányzati területnek tekintendő a lakosságot érintő közvetlen kommunális alapellátás.

A város éves költségvetésének hány százalékát tudja fejlesztésekre, beruházásokra és pályázati önerőre fordítani?

Éves költségvetésünk az önkormányzati vállalatok működési bevétele nélkül 34-36 milliárd forint körül alakul, évek óta egyensúlyban van. Hat évvel korábban a főösszeg 20 milliárd forint volt 2,5 milliárdos működési hiány mellett, amit két év alatt radikális szerkezetátalakítással megszüntettünk. Ma már a költségvetés több mint 13 százalékát tudjuk fejlesztésekre fordítani, évente 2-2,5 milliárd forintot. A beruházási lendület mögött az önerő jelentős összege, az önkormányzati vagyon nyereséges működtetése, több sikeres pályázati forrásszerzés és olcsó hitelek állnak. A beruházások körében évek óta első helyen szerepel az önkormányzati lakásépítés. Önálló lakáskoncepciót dolgoztunk ki, aminek köszönhetően öt év alatt közel ötszáz új önkormányzati lakást épül saját és pályázati pénzek segítségével Pécsett, s közel ezer élethelyzet oldódik meg. Több mint száz lakást is vásároltunk, a város az egyik meghatározó szereplője. Segítjük a lakosság önerős építkezését, közművesített telkeket alakítunk ki folyamatosan, kedvezményesen adjuk el, és a vételárakat beforgatjuk a lakásalapba. A Fáy utcában ilyen konstrukcióban épült hatvan minőségi lakás. Amíg tudjuk, addig a magánszféra építkezéseit is támogatjuk, hiszen az építőipar lendülete számos más ágazatot is magával ragad. A rendvédelmi szerveknek 16 lakást biztosítottunk. Felépült az első lakópark a kertvárosi részen és újabb hatszáz lakásra is értékesítettünk ugyanitt telket. Több mint tíz milliárd forintból, ISPA-támogatás mellett, a város száz százalékban csatornázott lesz. Pályázati pénzek segítségével megépül a repülőtéri terminál, megújulnak az autóbusz-pályaudvarok. Befejeződik a panellakások fűtésének korszerűsítése, év végéig ötezer ilyen lakás hőszigetelése is megtörténik.

Milyennek szeretné látni Pécset két év múlva?

Rendezett lesz a déli autóbusz-pályaudvar és környéke, megépül az új vásárcsarnok, elkészül a repülőtérhez vezető kétszer kétsávos út, üzemel a repülőtér, megépül a déli elkerülő út. Elkészül a Nádor szálló jelentős része, mintegy 300-400 új lakás épül. Elkezdődik a Hősök tere mögötti terület rehabilitációja. Befejeződik csatorna- és ivóvízprogram, elkészül a kongresszusi központ, a wellnessfürdő és sok más, a városban élők közérzetét javító beruházás. Még jobb lesz pécsinek lenni és még többen szeretnének itt élni, idelátogatni, itt tölteni el szabadidejüket.

A kormányalakítást követően a miniszterelnök a mellette működő önkormányzati tanácsadó testületének vezetésére kérte fel. Miért vállalta el

a felkérést és milyen célokkal?

A szocialista párt kormányzati ciklusaiban eddig kevés figyelmet kaptak az önkormányzatok. A tanácsadó testület feladata lesz közvetíteni, közelebb vinni a kormányhoz azokat a kérdéseket és javaslatokat, amelyek foglalkoztatják őket, így például a fejlesztési források integrálása, a központi költségvetési finanszírozása, az önként és a kötelezően vállalt feladatok szabályozása. Össze kívánjuk gyűjteni az önkormányzati rendszer működésének másfél évtizedes tapasztalatait, s az erények és a tapasztalatok alapján harmonizálni az európai rendszerrel. Ma is tisztázatlan a közigazgatási középszint, ennek műhelymunkáit mielőbb el akarom kezdeni. Újra kell gondolni az önkormányzati finanszírozást, összhangot teremteni a források és az adórendszer között.

Milyen stábbal dolgozik majd?

A párton belül működnek azok a fórumok, amelyekre támaszkodni lehet. Emellett három vagy négy olyan szakemberrel a pártból, akik voltak vagy jelenleg is polgármesterek, és évtizedes tapasztalatuk van. Munkájukat jelentősen segítené egy jegyző.