Magyar gazdaság

Lecsaptak a gyógyszergyárakra

Trösztellenes vizsgálatokat indított az Európai Bizottság több európai gyógyszergyártónál – jelentette be tegnap Neelie Kroes versenyügyi biztos. A brüsszeli szakemberek a világ vezető gyógyszeripari vállalatainál tartottak razziát: vizsgálódtak többek közt a svéd–angol AstraZenecánál, a francia Sanofi Aventisnél, a brit GlaxoSmithKline-nál és az amerikai Pfizer európai érdekeltségénél is – írja a Reuters.

A bizottság tájékoztatása szerint a nyomozást azért indították meg, mert úgy vélik, hogy a vezető innovatív gyógyszergyártók megpróbálják megakadályozni a különböző generikus (utángyártott) készítmények piacra kerülését. Az Európai Unióban ugyanis az elmúlt esztendőkben a korábbinál jóval kevesebb új gyógyszer kerül piacra: míg 1995 és 1999 között évi több mint negyven patikaszert vezettek be, 2000 és 2004 között ez a szám harminc alá csökkent. Az utángyártott készítmények száma annak ellenére nem emelkedett a közelmúltban drasztikusan, hogy az – egészségügyi kiadásaik visszafogására törekvő – európai államok közül többen (Magyarország is) a generikus szerek versenyének fokozását célzó jogszabályokat fogadtak el.

Az originális gyógyszergyártóknak egyébként világszerte egyre nagyobb problémát okoz, hogy évről évre több nagy forgalmú innovatív készítmény szabadalma jár le. Szakértők szerint azoknak a patikaszereknek, amelyeknek tavaly járt le a védettségük, mintegy 23 milliárd dollárra tehető az éves forgalma, s 2010-ig minden esztendőben további 16-20 milliárd dollárnyi forgalmat realizáló készítmény szabadalma fut ki. Éppen ezért ezeknek a vállalatoknak egyértelműen érdeke lehet, hogy a védettség lejártát követően hátráltassák a generikus készítmények piacra dobását. VG

Az első eredmények az év végén várhatók

A mostani nyomozásnak éppen az a célja, hogy kiderítse, a gyógyszerbevezetéseket gátolták-e az elmúlt években a generikus készítmények piacra jutását hátráltató törekvések.

Brüsszel várakozásai szerint a vizsgálat előzetes eredményeit várhatóan már 2008 vége felé közölni tudják, míg a teljes jelentést valószínűleg jövő tavasszal publikálják.

Brüsszel várakozásai szerint a vizsgálat előzetes eredményeit várhatóan már 2008 vége felé közölni tudják, míg a teljes jelentést valószínűleg jövő tavasszal publikálják.-->

Kapcsolódó cikkek