Magyar gazdaság

Tömeges adócsalások

Németország. Legalább 700 – egyes jelentések szerint több mint ezer – gyanúsítottja van a prominens személyek adócsalás-sorozata miatt indított monstre vizsgálatnak Németországban. A Deutsche Post vezérigazgatója máris bejelentette lemondását, miután kénytelen volt beismerni, ő maga is elhelyezett adózatlan pénzeket Liechtensteinben.

A további esetek felderítése a héten kezdődik gőzerővel, a hatóságok előzetesen az „önfeljelentést” ajánlják az elkövetőknek mint a leendő büntetések enyhítésének egyetlen eszközét. A botrányt egy informátor pattintotta ki, aki állítólag ötmillió euró ellenében adta el a hatóságoknak a terhelő anyagok teljes készletét, beleértve a bank nyomeltakarításra vonatkozó utasításait.

A már napok óta terjedő hírek előzményeként még 2006 elején jelentkezett egy informátor a német titkosszolgálatnál (BND), és megfelelő összeg ellenében fontos értesüléseket ajánlott a liechtensteini LGT Bankban elhelyezett adózatlan pénzekről. Az állítólag a hercegi család tulajdonában lévő hitelintézet – amelyet előszeretettel látogattak a legjobban kereső és a vagyonos németek – jelezte, még az évized elején felmerült valamilyen adatlopás gyanúja.

Az informátor kezdetben csak minta céljára adta át egy-két ügyfél anyagát, amikor azonban a német hatóságok meggyőződtek arról, hogy van valóságalapjuk az értesüléseknek, letétbe helyezték egy közjegyzői számlán a kért ötmillió eurót. A feljelentői díj bőven megtérül, mert lapjelentések összesítve 3,4 milliárd eurós eltüntetett tételről beszélnek. A hét végén egyedül Klaus Zumwinkel postai vezérigazgató neve vált érintettként ismertté, aki egyrészt jelentős vagyont örökölt, ezenfelül évente 3,5 millió eurós jövedelemre tett szert a cégétől. Ő volt az első olyan személy, akinek a tranzakcióit a hatóságok már két éve figyelték, a vizsgálatok nyilvánossá tétele után mind a munkahelyén, mind a villájában házkutatást tartottak és nagy mennyiségben vittek el iratokat. Miután kifejezte együttműködési szándékát, és a majdani büntetés fedezetére óvadékot is letétbe helyezett, szabadlábra helyezték.

Az érintettek köréről a hét végén még csak találgatások láttak napvilágot. Általában a legjobban kereső gazdasági elit érintettségéről beszélnek. A nyomozó hatóságok köréből azonban kiszivárgott egy hír, amely szerint a 30 céget tartalmazó DAX indexben szereplő többi vállalat igazgatóságában már nem várhatók lebukások. Egyes jelentésekben kifejezetten a német celebritások körében várnak nagyszámú beismerést vagy házkutatást, így a német sajtó nem szűkölködik majd zaftos történetekben a következő hetek során. VG



Súlyos csorba esett a közmorálon

A politikusok arról beszélnek, hogy súlyos csorba esett a közmorálon. Arra intenek, hogy meginoghat a társadalmi rendszerbe vetett bizalom. Ez főleg a baloldali szélsőséges propagandának teremtene táptalajt.

A szociáldemokraták sürgetik az igazságszolgáltatást, hogy maradéktalanul alkalmazza a törvény szigorát, mert itt nem megélhetési gondokkal küszködő kisemberek anyagi manővereiről van szó.

A szociáldemokraták sürgetik az igazságszolgáltatást, hogy maradéktalanul alkalmazza a törvény szigorát, mert itt nem megélhetési gondokkal küszködő kisemberek anyagi manővereiről van szó.-->

Kapcsolódó cikkek