Magyar gazdaság

Példátlan méretű építőipari kartell a briteknél

Leszámolás. Nagy-Britannia történetének legnagyobb szabású kartellügyében emelt vádat a londoni versenyhivatal (OFT). Nem kevesebb mint 112 építőipari céget – köztük a legnagyobb piaci szereplőket – gyanúsítanak azzal, hogy közbeszerzési pályázatoknál előzetesen egyeztették az ajánlataikat, és ezzel több százmillió font veszteséget okoztak a brit államnak, illetve különböző önkormányzatoknak. A nyomozás 2004-es megindítása óta több ezer dossziét vizsgáltak meg, és végül 240 ügyben emeltek vádat.

John Fingleton, az OFT vezérigazgatója szerint a legtöbb esetben azzal értek el – a reálishoz képest átlagosan tízszázalékos – felárat a kivitelezők, hogy valamely versenytársukat rávették egy irreálisan magas ajánlat megtételére, amelyhez képest az övék jutányosnak tűnt. Néha arra is találtak bizonyítékot, hogy a tender győztese kárpótlást fizetett a vesztes pályázó(k)nak.

A kartellbírság összege a vétkes vállalatok éves forgalmának egytizedét is elérheti, ugyanakkor a „bűnbánó” cégek jelentős engedményekre számíthatnak. Nem csoda, hogy több tucat érintett vállalkozás máris jelezte, hajlandó együttműködni a hatóságokkal a további részletek tisztázásában. Stephen Ratcliffe, az építőipari szövetség első embere azonban így is attól tart, hogy a forgalomhoz igazított bírságok irreálisan magasak lesznek. Times Online

Kapcsolódó cikkek