Magyar gazdaság

Esély nyílik a korrupcióra

Kedvezőtlen jelenségnek tartja a Közbeszerzések Tanácsa (KT) az eljárásonkénti magas átlagos értéket és a tárgyalásos eljárások magas arányátlagos értékét a közbeszerzésekben. Többek között ez derül ki a testület által a parlamentnek benyújtott 2007. évi beszámolóból. Bár a KT szerint helyes jogalkalmazói gyakorlattal biztosítható a verseny és az esélyegyenlőség, az ajánlatkérők számára nagyobb lehetőség nyílik olyan visszaélésekre, amelyek nehezen vagy egyáltalán nem deríthetők fel. Éppen ezért a hirdetménnyel induló tárgyalásos eljárások esetében a jogalkalmazási gyakorlat áttekintését szorgalmazza a testület.

Az eljárások érték szerinti megoszlásában az új közbeszerzési törvény 2004. évi hatálybalépése okozta szerkezetváltás a múlt évre már azt eredményezte, hogy a tárgyalásos eljárások váltak a meghatározóvá (930 milliárd forintot költöttek el így, ez az összérték 61 százaléka volt), ugyanakkor a darabszám alapján az arányuk csak 36 százalékos, ami elfogadható. A jogalkotók szándéka ugyanis az volt, hogy a tárgyalásos forma csak kivételesen legyen alkalmazható, ám a KT szerint az ajánlattevők akkor választják ezt, amikor magas a kiírás értéke. Sokallja a testület az egy eljárásra jutó átlagos közbeszerzési értéket is (tavaly 441 millió forint volt, mintegy 100 millióval több, mint egy évvel korábban, s az idén akár félmilliárd is lehet). Ezt döntően a tárgyalásos eljárások eredményezték: ezekben az átlagos érték elérte a 752 milliót.

A KT szerint az egy eljárásra jutó magas érték másik eleme a közszolgáltatók és a központi költségvetés közbeszerzései. Az előbbieknél 661 millió, az utóbbiaknál pedig 600 millió forint volt a tavalyi érték. Részben magyarázat lehet erre a szaktárcának az M6-os és az M60-as gyorsforgalmi út építésére kiírt 266 milliárdos pályázata – véli a testület.

Ez a fajta koncentráció kedvezőtlen a kis- és középvállalkozások számára, ráadásul a korrupció esélyét is növeli – hívja fel a figyelmet a jelentés. Ezért sem tartják szerencsésnek, ha nagy értékű tendereket hirdetménnyel induló tárgyalásos eljárás formájában írnak ki, hiszen ez a típus természeténél fogva csak korlátozottan nyilvános. MK

Kapcsolódó cikkek