Magyar gazdaság

Kutatás-fejlesztésre ad 75 milliárdot a kormány

Felsőoktatási intézmények kapnak pénzt olyan célokra, melyeket különösen fontosnak tart a kormány. Egészség, nemzeti kutatások és nemzetvédelem, nemzetbiztonság.

A Tématerületi Kiválósági Program (TKP) keretében a kormány a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból mintegy 75 milliárd forintot szán a felsőoktatási intézmények legfontosabb társadalmi és gazdasági kihívásokra válaszokat kutatásaira – jelentette be Schanda Tamás.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu / MTI

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese szerint a meghirdetett pályázati kiírás célja, hogy kutatás-fejlesztési és innovációs fókusszal segítse az egyetemi tudásközpontokat és kutatóhelyeket, ösztönözve ezzel is a hatékony szakmai munkát és a magyar kutatói utánpótlást.

A Tématerületi Kiválósági Program három területre összpontosít, amelyek vagy nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségűek, vagy erős hazai kapacitásokkal rendelkeznek.

Ezek az egészség,  a nemzeti kutatások, és a nemzetvédelem, illetve a nemzetbiztonság olvasható az ITM közleményében. Ezeken belül lehetőség nyílik a koronavírussal, a biztonságos környezettel és társadalommal vagy épp a kibervédelemmel kapcsolatos kutatásokra.

A három alprogramra egyenként 25 milliárd forintot szán a kormány. A keret magában foglalja a TKP Nemzetvédelem, nemzetbiztonság alprogram esetében a Kooperatív Doktori Program 1 milliárd forintos keretösszegét is, amelynek eredményeképpen a magasan képzett, tudományos ismeretekkel rendelkező munkavállalók számának bővítése valósulhat meg a védelmi kutatás-fejlesztés és az innováció területén.

Fontos elvárás a felsőoktatási intézmények és a KFI szereplői közötti együttműködés további erősítése, ezért a kormány támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak az egyetemi tudásközpontokon és kutatóhelyeken megszülető ismeretek társadalmi és gazdasági hasznosulásához

– hangsúlyozta Schanda Tamás.

kutatás-fejlesztés Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Schanda Tamás
Kapcsolódó cikkek