Az októberi 48,7 milliárd forintos gyógyszerforgalom csaknem megismételte szeptemberi, féléves rekordnak számító 48,9 milliárdosat – derül ki a Hiflylabs Zrt. elemzéséből. Az őszi forgalombővülést a koronavírus-járvány negyedik hulláma, az újabb lezárásoktól való félelem is fűti.

Fotó: M. Schmidt János

A támogatott vényköteles forgalom a szeptemberihez képest 0,4 százalékkal lassult, az előző évhez képest viszont 4 százalékkal nőtt, az októberi adat a harmadik legnagyobb forgalmi érték 2020. január óta – mondta Farsang Bence, a Hiflylabs Zrt. adatelemzési szakértője. Hozzátette: az erős októberi adat azt jelenti, hogy a lakosság tovább folytatta a vényköteles, támogatott szerek kiváltását, felhalmozását.

Októberben 16,7 millió doboz támogatott vényköteles készítményt adtak el itthon a patikák. Az előző évi erős bázis miatt kismértékben, 0,1 százalékkal nőtt az értékesítés volumene. Szeptemberhez képest pedig a gyógyszerdoboz-eladások 0,8 százalékkal lassultak. 

Ez azonban nem minden készítményre igaz, mivel a felső légúti megbetegedések száma tovább emelkedett, októberben több mint 665 ezer vényköteles, támogatott antibiotikumot váltottak ki a betegek, ami 50 ezer dobozzal több a szeptemberi mennyiségnél.

Tavalyhoz képest csökkent a vitaminok forgalma

A vényköteles vitaminokra októberben 440 millió forintot költött a lakosság. A kiváltott szerek több mint 90 százaléka az őszi-téli időszakban elengedhetetlen D-, 6 százaléka C-, a maradék pedig B-, E-, illetve A-vitamin volt. Tavaly ősszel a koronavírus-veszély nagyobb mértékben megdobta a vitaminfogyasztást a lakossági körben, mint az idén. A támogatott vényköteles vitaminok forgalma jelentős mértékben, csaknem 10 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A megyei folyamatok tekintetében csaknem minden megye forgalma nőtt. Ugyanakkor 0,9 és 0,8 százalékkal csökkent Heves és Somogy megyében – derül ki az elemzésből.

A legnagyobb bővülés a fővárosban volt, 7,6 százalékos, Pest megyében pedig 5,4 százalékkal nőtt a gyógyszerek forgalma. A tavalyi évhez képest a budapesti patikákban a támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma 750 millióval csökkent. 

Fordított képet fest, ha a megyei folyamatokat a szeptemberi rekordadatokkal hasonlítjuk össze – írja az elemzőcég. A legtöbb megye forgalma csökkent az előző hónaphoz képest, azonban öt megye növekedni tudott. A legnagyobb mértékben a Tolna megyei patikák forgalma nőtt. A legjelentősebb súlyban a daganatellenes szerek járultak hozzá az eladásokhoz.

Megugrott az antibiotikumok szedése

A gyógyszer-kategóriákat vizsgálva csaknem minden csoportban csökkent a forgalom az előző hónaphoz képest. A legfeltűnőbb eredményt ismét az antibiotikumokat tartalmazó, szisztémás fertőzés elleni szerek érték el. Az antibiotikumokat tartalmazó csoport a szeptemberi rekordhónaphoz képest 4,5, az előző évhez képest pedig 34,6 százalékkal bővült.

Kiemelendő még a központi idegrendszer csoportja, amely mind az előző évhez és hónaphoz képest is csökkent. E csoportban az antipszichotikumok lassultak a legnagyobb mértékben.

Ezeket a gyógyszereket a pszichotikus zavarok kezelésén kívül használják még a bipoláris zavar, a demencia, illetve a depresszió kezelésére is. Az adatok alapján a lakosság hozzászokhatott a koronavírus okozta mentális kihívásokhoz, ugyanis a gyógyszercsoport termékei csökkenő trendet mutatnak a pandémia időszakában.